Безконтактні навчання: традиційний «Сі Бриз» у новому форматі

31.05 13:18    
Цьогоріч в умовах загальносвітової епідеміологічної ситуації підготовка та, власне, проведення навчань зазнали суттєвих форматних змін.

Протягом тижня в Одесі тривала фінальна конференція планування багатонаціональних навчань «Сі Бриз-2020».

На міжнародному рівні, в актуальному за умов пандемії форматі онлайн спілкування, представники країн, структур і відомств учасників навчань провели остаточне узгодження планів, складу учасників та районів проведення маневрів.

«Від імені командувача ВМС ЗС України ми звернулися до командування 6-го флоту США з пропозицією змінити формат «Сі Бризу» у зв’язку з пандемією коронавірусу. Вони повністю підтримали нашу ініціативу, адже головне – це збереження життя і здоров’я військовослужбовців. Тож на нас цього року очікує так званий безконтактний «Сі Бриз». Що це означає? Мова йде про те, що з плану навчань повністю виключено берегову фазу, щоб військовослужбовці країн-партнерів та учасників «Сі Бризу» не контактували між собою, а також, аби не розгортати багатонаціональний штаб», – пояснює керівник навчань з української сторони капітан 1 рангу Олексій Доскато, - Отже, змінилася кількість країн-учасниць, які братимуть участь у навчаннях. Сьогодні їх близько 10».

Навіть традиційно публічні церемонії закриття та відкриття навчань цього року висвітлюватимуться тільки через трансляцію на офіційній сторінці навчань у Facebook.

Морський компонент пройде у вигляді кількаденних спільних маневрів у відкритому морі. Там відбудеться зустріч у так званій точці рандеву та виконання вправ. Кораблі країн-партнерів заходитимуть в українські порти виключно за необхідності дозаправки. Звісно, без будь-якого контакту з цивільним населенням.

Як заведено, завершуватиметься морське тренування фотексом – спеціальною вправою, коли весь інтернаціональний корабельно-катерний склад вишикується в морі із розгортанням національних прапорів. Привітавши і подякувавши один одному, кораблі розійдуться за завданням своїх командувань.

Практична фаза навчань скорочена до одного липневого тижня.

Від Держприкордонслужби участь братимуть 7 одиниць корабельно-катерного складу, відділ спеціальних дій Одеського та Ізмаїльського загонів Морської охорони, два літаки та гелікоптер Одеської окремої авіаційної ескадрильї.

Представники Держприкордонслужби братимуть участь у міжнаціональних тактичних групах, де керівництво елементами по черзі доручається різним учасникам. Так кожен командир і екіпаж має змогу проявити себе у знаннях та вміннях застосовувати стандарти НАТО, взаємодіяти із іноземними партнерами у міжнародних операціях.

Серед видів тренувань: моніторинг надводної обстановки та контроль цивільного судноплавства, тактичне маневрування, тренування із підтримання зв’язку у багатонаціональних групах (радіо та світловий способи), відбиття нападу швидкісних малих цілей, практичні артилерійські стрільби по морським та повітряним цілям, взаємодія та підтримка авіацією сил морського компоненту. Зупинка та огляд підозрілого судна, боротьба за живучість та допомога судну, що зазнало лиха, у цих навчаннях відпрацьовуватимуться виключно в межах однієї структури та країни, в рамках обмеження контакту аби виключити імовірність зараження.

Додаткові, так звані пандемічні виклики трактуються і сприймаються учасниками навчань, як елемент ускладнення задачі, але обов’язкові до виконання.

Робота командування навчань буде полягати у забезпеченні якісної оперативної комунікації за допомогою сучасних засобів зв’язку, систем висвітлення обстановки та забезпечення чіткої координації дій різнорідних сил із єдиною мовою спілкування, за єдиними стандартами, з єдиною метою.

«Реалії сьогодення показують, що завдання міжнародної взаємодії із забезпечення миру та безпеки у кризовому регіоні, можуть стосуватися не тільки проведення виключно військових операцій за стандартами НАТО. Як, в умовах стрімкого розповсюдження коронавірусної інфекції у всьому світі, міжнародні сили мають взаємодіяти і забезпечити необхідну підтримку країні, на частині території якої тривають бойові дії. Як локалізувати конфлікт у кризовому регіоні і не піддати зараженню свій персонал, - ці і багато інших нюансів обстановки у світі, наразі привносять у наші планові заходи елемент зовнішньої «вільної гри», - відзначив учасник координаційної конференції від Регіонального управління Морської охорони Юрій Нечипорук. – Але від отриманих в таких непростих умовах навичків ми тільки виграємо, бо стаємо досвідченіше і міцніше у виконанні своїх повсякденних завдань».

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:32
На Кіровоградщині за матеріалами ДБР судитимуть експода ...
Сьогодні 10:42
В Сумській області оперативно ліквідувавши пожежу, вогн ...
Сьогодні 10:41
У Києві під час пожежі у квартирі загинула людина, трьо ...
Сьогодні 10:40
Хмельницькі рятувальники ліквідували наслідки смертельн ...
Сьогодні 10:12
На Закарпатті завадили незаконному переміщенню підакциз ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
Сьогодні 11:00
У Житомирі «бізнесвумен» продавала елітні автівки, ввез ...
Сьогодні 10:35
У Житомирі в чоловіка поцупили автомобіль
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення