В Уряді розповіли про підготовку до участі у Європейській зеленій угоді

11.08 19:50    
Уряд напрацював попередні пропозиції для створення спільної з ЄС Дорожньої карти щодо участі України у Європейській зеленій угоді. Про це йшлося 10 серпня на засіданні робочої групи під головуванням Віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної. Пропозиції готувалися із залученням представників із міністерств, бізнесу, громадянського суспільства та експертів.

«Україна вже є частиною Європейського зеленого курсу, ціль якого – економічний розвиток, базований на інноваціях, що не шкодить довкіллю. Адже ми підписали Угоду про асоціацію з ЄС, що включає усі сфери, які охоплює Зелений курс. Ця нова політика впливатиме на торгівлю з усіма країнами, які мають угоди про зону вільної торгівлі з ЄС. Однак будь-яке рішення Європейської Комісії не має суперечити духу функціонування зони вільної торгівлі. Ми також маємо брати участь у консультаціях щодо вуглецевого та технічного регулювання, аби вони не створювали бар’єри у торгівлі для українського бізнесу», – зазначила Ольга Стефанішина.

За її словами, залучення України до реалізації Європейського зеленого курсу повинно відбуватися через оновлення додатків до Угоди про асоціацію та зближення з політиками ЄС у сферах довкілля, енергетики, промислових питань та торгівлі. Нові регулювання не повинні створювати перешкод для інтеграції українських виробників у промислові виробничі ланцюги ЄС, торгівля має розвиватися відповідно до спільних зобов'язань у рамках Угоди про асоціацію та Світової організації торгівлі.

Крім того, оскільки досягнення амбітних цілей Європейського зеленого курсу щодо кліматично нейтрального європейського континенту, де мінімізовано використання викопного палива, потребує спільних зусиль різних країн, то фінансування також має відбуватися на взаємній основі.

«Ми плануємо на Саміті Україна-ЄС у жовтні закріпити наші напрямки співпраці у рамках реалізації Зеленої угоди. Очікуємо, що це також дозволить посилити взаємодію з ЄС у рамках існуючих та започаткувати роботу з новими "зеленими” та кліматичними фінансовими механізмами для України», – розповіла Ольга Стефанішина.

Серед пріоритетних сфер для України у рамках Європейської зеленої угоди розглядаються: підвищення енергоефективності економіки, справедлива трансформація вугільного сектору, розвиток відновлювальної та водневої енергетики, розбудова національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів, розвиток сталого сільського господарства, діджиталізації економіки, екологізація транспорту, наукова співпраця тощо.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення