Ольга Буславець: Європейський «зелений курс» – це стимул для України стати сильнішою

17.09 23:32    
Європейський «зелений курс» надає широкі перспективи для ефективної роботи багатьох сфер економіки, зокрема й енергетичного сектору.

На цьому наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець під час виступу на 11-му Європейсько-українському енергетичному дні. Цього року його присвячено темі «Відновлення після кризи: Чи актуальна «Зелена» Угода для України?»

Шляхи залучення України до європейського «зеленого курсу» обговорювалися під час 6-го засідання Ради асоціації Україна-ЄС. Необхідність проведення політики щодо збереження клімату обумовлена також зобов'язаннями в рамках Паризької угоди.

Ключові умови успішної реалізації курсу – системне реформування енергетики та удосконалення стратегічного планування в енергетичній сфері.

«Зелений курс» – це стимул для України стати сильнішими. Під час його реалізації важливо забезпечити безпечну, конкурентоспроможну та стабільну роботу енергетичної системи шляхом проведення якісної реформи енергетичної галузі», – зазначила в.о. Міністра.

Водночас реалізація курсу, зокрема, розвиток відновлюваної енергетики, підвищення енергоефективності, диверсифікація джерел енергопостачання, безпечний транзит енергоносіїв – неможливі без широкого міжнародного співробітництва, заснованого на довгострокових спільних інтересах.

«Україна і ЄС мають спільні інтереси в енергетичній галузі, тому, інтегруючи свої енергетичні ринки, і ЄС, і Україна отримають синергетичний позитивний ефект, який призведе до загального підвищення рівня енергетичної безпеки», – наголосила Ольга Буславець.

Одним із найважливіших аспектів «зеленого» курсу є впровадження заходів з енергоефективності.

«Енергоефективність для України – не лише ключ до розвитку економіки, коли країна зменшує споживання енергетичних ресурсів, а населення заощаджує на комунальних послугах, – але й до кліматичної нейтральності», – зауважила Ольга Буславець.

Очільниця Міністерства нагадала, що з початку її каденції вдалося розблокувати роботу над розробкою фундаментальних документів у сфері енергоефективності. Міненерго спільно з Держенергоефективності розробили базовий законопроект «Про енергетичну ефективність». Крім того, було допрацьовано Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року.

Ольга Буславець розповіла також про успішне вирішення кризової ситуації у сфері відновлюваної енергетики.

«На відміну від інших країн, Україна не пішла на одностороннє зниження «зелених» тарифів, а досягла врегулювання цього питання шляхом тривалих переговорів з інвесторами, пошуку компромісів та укладання Меморандуму про взаєморозуміння. Це дозволило знизити гостроту викликів у сфері відновлюваної енергетики і зберегти при цьому партнерські відносини з інвесторами», – наголосила Ольга Буславець.

Так, у серпні цього року значно зріс рівень розрахунків з виробниками електричної енергії з альтернативних джерел. Електроенергію за перші 20 днів серпня було оплачено на 100% (3,4 млрд грн). При цьому за попередні кілька місяців частка оплати становила лише 3-5%.

Водночас триває активна робота із запровадження «зелених» аукціонів, вже підготовлено зміни, що удосконалюють порядок їх проведення відповідно до вимог нового закону.

Глава Секретаріату Енергетичного співтовариства Янез Копач відзначив успішну роботу Ольги Буславець на чолі Міністерства. «Пані Міністр відзначилася надзвичайними успіхами, особливо, в управлінні цим сектором у такі важкі часи, керуючись принципами модернізації галузі і дійсно просуваючись доволі успішно», – наголосив Янез Копач.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення