Україна покращить енергоефективність громадських будівель завдяки кредиту у розмірі 300 млн євро від ЄІБ

07.10 23:27    
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Міністерство розвитку громад та територій України підписали угоду про залучення кредиту у розмірі 300 млн євро для покращення енергоефективності 1000 громадських будівель, зокрема шкіл, культурних центрів, дитячих садків та лікарень. Кредитну угоду було підписано під час 22-го саміту Україна-ЄС задля надання Україні допомоги у подоланні економічних наслідків COVID-19 шляхом стимулювання швидшого економічного та соціального зростання після пандемії.

Як кліматично-орієнтований банк ЄС, ЄІБ надаватиме підтримку Україні у виконанні її амбітної програми з енергоефективності. Проект дозволить продовжити термін експлуатації ключових соціальних, медичних, адміністративних та культурних будівель щонайменше на 20 років, а також скоротити викиди CO2 на 1 250 000 тонн.

Завдяки кредиту вагому підтримку отримають малі та середні муніципалітети України, яким досі не вистачало сталого фінансування для здійснення необхідного оновлення. Кредит надасть можливість встановити сучасне обладнання у будівлях, зокрема лічильники та системи контролю енергоспоживання, модернізувати системи опалення, вентиляції та освітлення, а також оновити зовнішні поверхні (фасади, дахи, теплоізоляційні плити, підвальні перекриття, вікна та двері). Галузь охорони здоров’я України отримає безпосередню вигоду від оновлення завдяки впровадженню нових систем охолодження, використанню джерел відновлюваної енергії й інших заходів боротьби з COVID-19.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зазначив: «Від імені Уряду України я хочу подякувати Європейському інвестиційному банку за співпрацю. Цей проект повністю відповідає національній політиці та чинній енергетичній стратегії України. Він спрямований на запровадження необхідної підтримки, що дозволить місцевим органам влади подавати заявки та отримувати сталі кредити з тривалим строком погашення. Це, в свою чергу, допоможе скоротити енергоспоживання громадських будівель, особливо опалення в дитячих садках, лікарнях, школах. Крім того, це сприятиме істотному збільшенню кількості робочих місць, що є пріоритетом розвитку кожного українського регіону. А завдяки підтримці переходу до використання «чистої» енергії, проект допоможе Україні зберегти власну економічну стабільність».

Віце-президент ЄІБ Тереза Червінська зазначила: «Як кліматично-орієнтований банк ЄС, ми дуже раді допомагати у підвищенні енергоефективності громадських будівель та посиленні енергонезалежності України. Такі проекти, як цей, покращують якість життя, захищають навколишнє середовище та істотно зменшують вартість експлуатації будівель, роблячи Україну ще кращим місцем для життя та ведення бізнесу. Цей кредит принесе користь для понад 2,5 мільйони людей: завдяки йому школи, лікарні, культурні центри та адміністративні будівлі стануть енергоефективними, а на оплату енергії буде йти менше витрат. Також ці інвестиції наблизять нас до кліматично нейтральної Європи, від чого виграє увесь світ».

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас сказав: «ЄС активно сприяє підвищенню енергоефективності в Україні як у громадських, так і в житлових будинках. Ми можемо суттєво покращити енергетичну безпеку України за рахунок зниження енергоспоживання. Також ми допомагаємо Україні подолати негативні наслідки кризи, пов’язаної з COVID-19, розширюючи новий ринок та створюючи нові робочі місця. Ми вітаємо запуск цього нового проекту, спрямованого на масштабне оновлення близько 1000 громадських будівель по всій Україні. Переконані, що це сприятиме подальшій співпраці Європейського Союзу та Європейського інвестиційного банку з муніципалітетами. Така співпраця покликана збільшити їхній потенціал у сфері енергоефективності та енергоменеджменту, а також посилити стійкість місцевих бюджетів».

Проект «Енергоефективність громадських будівель в Україні» був розроблений за підтримки внеску в розмірі 150 000 євро від Трастового фонду Східного партнерства з технічної допомоги (EPTATF), наданого у червні 2020 року. Очікується подальше фінансування проекту у вигляді істотних грантових внесків від Фонду E5P та ЄС.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення