Знищення природних об’єктів та культурних цінностей в окупованому Криму – запропоновано нові шляхи активізації розслідування

22.10 22:59    
Питання порушення екологічних норм, неправомірного використання і знищення природних об’єктів та культурних цінностей, а також незаконного ведення господарської діяльності на території окупованого Криму обговорили на контрольно-пропускному пункті в’їзду/виїзду «Каланчак». За участі заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова на адміністративній межі з тимчасово окупованим півостровом відбулася спільна виїзна нарада органів прокуратури та правопорядку АР Криму, представників центральних і регіональних органів виконавчої влади.

«Збройний конфлікт між Україною та РФ розпочався з окупації півострова та продовжився на Сході. Його наслідки жахливі і трагічні. Окрім вбивств, насильницьких зникнень, катувань, примусової депортації, паспортизації, мілітаризації дітей, є й грубі порушення в екологічній сфері, знищення археологічних та культурних об’єктів. Будь-яке збагачення РФ за рахунок природніх ресурсів та культурної спадщини Криму – є тяжким воєнним злочином і він не має строків давності. Тому тема окупації Криму та злочини, які вчиняє країна-окупант на півострові, повинна бути щодня на порядку денному в Україні. А державні органи, які у своїй назві мають слово «Крим», повинні ефективно працювати кожний на своєму напрямі і відповідно до компетенції», - наголосив Гюндуз Мамедов.

Наразі прокуратурою АР Крим та м. Севастополя здійснюється процесуальне керівництво у 6 кримінальних провадженнях за 15 фактами, пов’язаними із забрудненням навколишнього природнього середовища та незаконним видобутком корисних копалин, в тому числі порушення екологічних норм під час будівництва транспортного переходу через Керченську протоку. Серед виявлених порушень законодавства в сфері археологічної спадщини – проведення масштабних робіт на пам’ятці національного значення «Ханський палац» у Бахчисараї та знищення античних об’єктів під час незаконного видобутку піску.

Учасники наради підняли питання необхідності оцінки залишків корисних копалин на окупованому півострові, створення повного реєстру культурних цінностей місцевого та загальнодержавного значення, а також методики встановлення розміру завданих збитків.

Крім того, проблемним залишається здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо незаконного ведення господарської діяльності на території окупованого півострова рядом іноземних суб’єктів. Це зумовлено особливостями правового регулювання таких правовідносин. Наразі законодавством не визначено правовий статус юридичної особи в АР Крим та не встановлено заборон на здійснення діяльності у критично важливих для держави сферах та не запроваджено відповідальності за незаконну економічну діяльність на цій території. За результатами наради учасники прийняли рішення ініціювати внесення змін до законодавства та удосконалення санкційної політики держави.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення