Під головуванням Максима Степанова відбулася масштабна онлайн-нарада з регіонами з питань подолання COVID-19

07.11 23:23    
Міністерство охорони здоров’я України провело масштабну селекторну онлайн-нараду з регіонами з питань подолання COVID-19, в якій взяли участь близько 500 учасників, серед яких — лікарі медзакладів, що надають допомогу хворим на COVID-19, керівники штабів, представники центрів первинної меддопомоги та департаментів охорони здоров’я. На порядку денному — готовність медсистеми надавати допомогу в умовах швидкого розповсюдження коронавірусу.

«Сподіваюсь, що всі розуміють, що ситуація надскладна. Тому всі керівники медзакладів і медпрацівники мають чітко розуміти, у який спосіб ми разом організовуємо подальшу роботу. Адже для людей, для пацієнтів немає значення, чия лікарня — району, міста чи області. Маємо забезпечити лікарняні ліжка кисневими магістралями, контролювати чітке дотримання алгоритму госпіталізації і стандартів лікування тощо», — зазначив під час наради Міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Зокрема, Міністр наголосив, що наразі головне завдання для регіонів — забезпечити киснем до 80% лікарняних ліжок, визначених для прийому хворих на COVID. Відповідне розпорядження областям було надано ще у серпні, проте дотепер у повному обсязі не виконане.

«Але ми рухаємось швидкими темпами до належного рівня забезпеченості киснем. Донині на ці потреби уже виділено 572 млн грн. Окрім того, МОЗ отримало від областей додаткову заявку на 895 млн грн. Готуємо відповідне рішення Уряду щодо виділення та перерахунку цих коштів», — наголосив очільник МОЗ.

Окремо Міністр наголосив на важливості своєчасного і повного виконання розпоряджень МОЗ медичними працівниками усіх рівнів.

«Ситуація дуже напружена, тому надзвичайно важливо, щоб вчасно і у повному обсязі виконувались стандарти, протоколи Міністерства охорони здоров’я. Ми ретельно відстежуємо усі джерела інформації, зокрема, вивчаємо скарги пацієнтів. Ми бачимо всі ті списки ліків і чеки пацієнтів, яких іноді змушують закуповувати за свої кошти ліки, починаючи від фізрозчину та шприців. Я вважаю це неприпустимим. Адже під час розрахунку медичних тарифів були враховані усі медичні засоби, що входять до національного протоколу надання медичної допомоги при COVID-19», — наголосив очільник МОЗ.

Зі свого боку заступник Міністра Ірина Микичак поінформувала, що за оперативною інформацією департаментів охорони здоров’я обласних державних адміністрацій, станом на 2 листопада загальна кількість ліжок стаціонару становить 238 882. З них 18% стаціонарного фонду — це онкологічні, кардіологічні, кардіохірургічні, нейрохірургічні, гематологічні, опікові та пологові стаціонари.

«Отже, у кожній області ми визначаємо критичний ліжковий фонд, який не може перепрофільовуватися для COVID-пацієнтів навіть за умов драматичного прогнозу. Тому необхідно вдумливо відпрацювати план переорієнтації лікарень, враховуючи специфіку кожної області. Зокрема, кожна область має розгортати не менше однієї багатопрофільної лікарні для надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою. Окремо визначено лікарні, які продовжать забезпечувати хворих ургентною допомогою. Надзвичайно важливим є організація гарячого харчування для пацієнтів, а також просимо подбати про медпрацівників, залучаючи соціально відповідальний бізнес», — підкреслила заступник Міністра охорони здоров’я.

Окремо на нараді обговорили питання мобілізації медиків різних спеціальностей, а також працівників медичних університетів та коледжів для роботи в лікарнях.

Нагадаємо, 2 листопада МОЗ запустило роботу контакт-центру з протидії поширенню COVID-19. Зателефонувавши за номером 0-800-60-20-19, кожен громадянин може отримати офіційну та вичерпну інформацію з усіх питань щодо COVID-19.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:38
СБУ затримала агента рф, який хотів скоригувати ракетни ...
Вчора 23:54
У Хмільницькому районі чоловік ножем поранив знайомого ...
Вчора 23:46
Псевдопосадовиці з Генічеська повідомлено про підозру у ...
Вчора 23:27
За крадіжку та наругу над могилою полеглого захисника ф ...
Вчора 23:25
Понад 64 тис грн втратив прикарпатець перейшовши за фіш ...
Вчора 23:56
Свириденко: Витрачати державні кошти на товари внутрішн ...
Вчора 23:45
Кубраков: Розширюємо міжнародне партнерство для забезпе ...
Вчора 23:43
Карандєєв: Успіх стратегічних комунікацій – ключове для ...
Вчора 23:42
На Вінниччині молодик викрав з банківської карти знайом ...
Вчора 23:41
На Буковині прокуратура зобов’язала комунальну установу ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення