Урядова комісія під головуванням Ольги Стефанішиної визначила подальші кроки для боротьби з домашнім насильством

22.04 23:29    
22 квітня відбулося засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, за участі Першої леді Олени Зеленської, Генерального прокурора України Ірини Венедіктової, представників центральних органів влади.

«Завдяки приєднанню минулого вересня України до «Партнерства Біарріц» питання щодо запобігання та протидії домашнього насильства винесені на найвищий рівень обговорення. Разом з тим ефективна робота усіх відомств вимагає якісної скоординованості. Саме тому мною була ініційована стратегічна сесія, під час якої був створений план дій: від комунікації та навчання фахівців до створення мережі центрів підтримки», – прокоментувала Олена Зеленська.

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина відзначила, що увага до питання запобігання і протидії домашньому насильству з боку Першої леді Олени Зеленської та її зусилля для вирішення цих проблем сприятимуть формуванню нульової толерантності до домашнього насильства та гендерної дискримінації. Віце-прем’єр-міністр також запросила долучитися до роботи Комісії Офіс Генерального прокурора та подякувала Ірині Венедіктовій за підтримку ратифікації Стамбульської Конвенції.

«Масштаби домашнього насильства є більшими за офіційну статистику, бо часто ці випадки замовчуються, приховуються від сторонніх очей. Сьогодні ми прийняли низку рішень, які дозволять розширити допомогу потерпілим від такого насильства: це і мережа центрів підтримки – кризових кімнат, притулків, консультації спеціалістів для постраждалих, покращення роботи урядової гарячої лінії 1547. Індикатором успішності виділення коштів буде посилення допомоги потерпілим, бо домашнє насильство – це НЕ нормально», – наголосила Ольга Стефанішина.

Урядовець наголосила, що очікує від усіх державних органів та залучених організацій чітких та злагоджених дій з посилення.

Учасники засідання Комісії обговорили нагальні проблеми, які стримують зусилля у боротьбі з домашнім насильством. Серед них: низька доступність послуг із запобігання та протидії домашньому насильству у сільській місцевості; мала ефективність заходів щодо ізоляції кривдників від постраждалих осіб; недостатня поінформованість представників, що надають допомогу постраждалим, про діяльність один одного; низький рівень обізнаності населення про проблему домашнього насильства та державні послуги для постраждалих; прояви сексизму у медіа та ін.

Під час засідання учасники відзначили, що у 2020 році на фоні пандемії коронавірусу суттєво зросла кількість звернень до поліції щодо випадків домашнього насильства, яка сягнула понад 200 тисяч. Також торік у більш ніж півтора рази зросла кількість кримінальних правопорушень через домашнє насильство – до майже 4 тис. у порівняно з 2,5 тис. у 2019 році.

За підсумком роботи Комісії було погоджено:

- розширити мережі спеціалізованих служб підтримки (притулків, кризових кімнат, мобільних бригад) відповідно до потреб регіонів України;

- завершити оновлення роботи урядової гарячої лінії для потерпілих від домашнього насильства;

- запустити навчальні програми для фахівців, які працюють з потерпілими (психологи, юристи і т.д);

- посилити інформаційну роботу щодо запобігання та протидії домашньому насильству;

- підтримувати регулярну координацію Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції з обласними державними адміністраціями і неурядовими організаціями.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Сьогодні 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Сьогодні 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Сьогодні 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Вчора 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
Вчора 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення