35 років тому Чорнобиль дав світу важливий урок та змусив замислитися над ризиками атомної енергетики, - Роман Абрамовський

23.04 23:10    
35 років тому Чорнобиль дав світу важливий урок та змусив замислитися над ризиками атомної енергетики. Про це 23 квітня заявив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський на онлайн-зустрічі Міжвідомчої групи ООН з питань Чорнобильської катастрофи.

26 квітня 1986 року назавжди змінив хід української історії. Два вибухи на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС з різницею у кілька секунд стали трагічними для життя цілих поколінь та завдали нещадних наслідків довкіллю.

Завдяки успішній співпраці з інституціями ООН та європейськими партнерами Україна впроваджує міжнародні проекти, націлені на відновлення зони відчуження.

«Для нас, як для держави, яка знаходиться на четвертому місці у світі за обсягами радіоактивних відходів, є важливим виконання положень Об’єднаної конвенції та забезпечення ядерної та радіаційної безпеки при поводженні з ними. На сьогодні в зоні відчуження реалізується багато проектів міжнародної технічної допомоги. Їх мета – покращити систему поводження з радіоактивними відходами та сприяти зняттю з експлуатації Чорнобильської АЕС», - повідомив Роман Абрамовський.

Міністр запевнив міжнародних партнерів у готовності нашої держави продовжувати підтримувати високий рівень безпеки поводження з відпрацьованим ядерним паливом, аби ефективно захищати суспільство та довкілля від впливу радіації.

Спільно з міжнародними партнерами Україна збудувала:

Новий Безпечний Конфайнмент – найбільшу в світі мобільну металоконструкцію, яка щонайменше на 100 років ізолює від довкілля радіоактивні речовини четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Це дозволить розібрати зруйнований реактор і захоронити його по частинах;
Проміжне сховище СВЯП-2, яке використовує передові технології безпеки. Нині триває процес переміщення тепловидільних збірок зі сховища «мокрого» до сховища «сухого» типу. Ми розраховуємо, що цей процес займе близько 10 років. Введення СВЯП-2 в експлуатацію дозволить Україні надійно та безпечно зберігати відпрацьоване ядерне паливо Чорнобильської АЕС протягом найближчих 100 років;
Високотехнологічне роботизоване сховище для найбільш небезпечних видів радіоактивних відходів. Наразі тривають роботи з проектування сховищ другої черги комплексу виробництв «Вектор».
Очільник Міндовкілля від імені України подякував міжнародній спільноті, урядам країн-вкладників Чорнобильського фонду «Укриття», Європейському банку реконструкції та розвитку, що не залишили нас наодинці в боротьбі з наслідками цієї жахливої аварії та понад 30 років спільно з нами реалізують десятки амбітних проектів.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення