Державна прикордонна служба України підтримує ініціативу криміналізації контрабанди товарів, особливо підакцизної групи

16.05 22:46    
Голова Держприкордонслужби України Сергій Дейнеко вважає необхідність криміналізації відповідальності за контрабандну важливим питання пов’язаним з прикордонною безпекою. «На сьогодні Україна залишається, чи не єдиною країною в Європі, де відповідальність за це не криміналізована. На цьому європейські партнери неодноразово наголошували. Тому маємо надію, що найближчим часом законопроект внесений Президентом України буде прийнято Верховною Радою», – заявив Сергій Дейнеко днями на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Безпека країни».

Необхідність криміналізації контрабанди цього тижня також обговорювалася під час круглого столу «Президентський законопроєкт № 5420. Криміналізація відповідальності за контрабанду: аргументи за чи проти». Круглий стіл був ініційований Комітетом з питань захисту бізнесу та інвесторів, що діє в складі Національної асоціації адвокатів України (НААУ).

У ньому в режимі відеоконференції взяли участь представники Державної прикордонної служби України, Державної митної служби України, правники та члени НААУ.

Під час круглого столу обговорювались не лише законодавчі ініціативи, а й реальний стан справ щодо переміщення товарів через український кордон, можливі економічні та безпекові плюси і мінуси від криміналізації відповідальності за переміщення товарів через митний кордон України. Також експерти озвучували альтернативні пропозиції з метою подолання контрабанди в Україні.

Співробітники Державної прикордонної служби України, зокрема зазначили, що прийняття змін щодо криміналізації контрабанди товарів, особливо підакцизної групи, є актуальним та вимушеним заходом з урахуванням масштабу зазначеного виду незаконної діяльності.

Так, лише з початку 2021 року, підрозділами Державної прикордонної служби України затримано у 243 випадках майже 9 млн 423 тис пачок цигарок, що за попередньою оцінкою становить понад 210 млн грн.

Разом з тим, прикордонники зауважили, що з урахуванням тактики дій правопорушників, досить часто переміщення цигарок здійснюється здебільшого по 2 ящики (1000 пачок) на одну особу. Це мінімальна рентабельність при участі осіб та максимальна вага (орієнтовно 32 кілограми) для середньостатистичної людини з урахуванням необхідності руху по пересіченій місцевості, подолання загороджень та відстаней.

Також відмічалося, що нерентабельність малих об’ємів контрабанди цигарок з одного боку та відповідні покарання за значні обсяги, очікувано суттєво вплине на масштаби участі в цій протиправній діяльності жителів прикордоння і знизить привабливість цього виду незаконної діяльності.

До того ж, якщо товарну контрабанду криміналізують, прикордонники отримають можливість вести за дорученням процесуального керівника досудові розслідування в рамках кримінальних проваджень. А це сприятиме виявленню та затриманню не лише виконавців, а й організаторів та інших функціонерів кримінальних схем.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:07
На Рівненщині прикордонники виявили чергову вантажівку, ...
Сьогодні 10:48
На Полтавщині за матеріалами ДБР судитимуть військовосл ...
Сьогодні 10:26
Старовинні борисівську, старообрядницьку та посріблену ...
Сьогодні 10:25
СБУ затримала агента рф, який наводив російські дрони н ...
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Сьогодні 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення