Прем’єр-міністр України та Глава Уряду Грузії домовилися про взаємне визнання документів про вакцинацію

03.06 22:53    
У межах робочого візиту до Грузії Прем’єр-міністр Денис Шмигаль обговорив з очільником Уряду Грузії Іраклієм Гарібашвілі посилення співпраці у сфері безпеки, торгівлі, енергетики та туризму.

Під час зустрічі сторони торкнулися питання активізації туризму між Україною та Грузією та домовилися про укладення найближчим часом угоди про взаємне визнання документів про вакцинацію проти COVID-19.

«Спрощення умов в’їзду до Грузії для громадян України та поступове нарощування регулярного авіасполучення між містами наших країн сприяє активізації туризму. Уряд України також зацікавлений у збільшенні потоку грузинських туристів. Взаємне визнання документів про вакцинацію має максимально спростити перетин кордону нашими громадянами», — зазначив Глава Уряду України.

Задля подолання негативних наслідків пандемії в економіці прем’єр-міністри України та Грузії також домовилися провести до кінця цього року Десяте засідання Спільної міжурядової українсько-грузинської комісії з питань економічного співробітництва.

«Важливою передумовою для успішного проведення засідання Комісії є організація зустрічей експертів у межах її робочих груп, а саме з питань транспорту, енергетики, сільського господарства і туризму. Саме ці сфери є одними з основних у наших відносинах і ми повинні приділити їм пріоритетну увагу», — підкреслив Денис Шмигаль.

Денис Шмигаль наголосив, що Україна та Грузія є стратегічними партнерами, що підкріплюється конкретними діями та фактами.

«Ключовим фактором, який об’єднує наші держави, є спільність європейських та євроатлантичних прагнень. Я впевнений, що вступ наших країн в ЄС і НАТО — це лише питання часу», — зазначив очільник українського Уряду.

Прем’єр-міністри України та Грузії серед іншого порушили питання взаємодії в межах «Східного партнерства» та «Асоційованого Тріо», започаткованого спільно з Молдовою. Також сторони обговорили безпекові питання в контексті тривалих дестабілізаційних дій з боку Російської Федерації у Чорноморському регіоні.

«Чорноморська безпека має стати пріоритетом для НАТО. Ми підтримуємо готовність Альянсу щодо розширення масштабів своєї діяльності в регіоні Чорного моря. Співробітництво у питаннях Чорноморської безпеки грає важливу роль для зміцнення південно-східного флангу НАТО», — відзначив Денис Шмигаль.

Під час зустрічі очільники Урядів домовилися, що Україна долучиться у якості співавтора проектів резолюцій Генеральної Асамблеї ООН щодо виведення нелегально розташованих в Абхазії та Цхінвальському регіоні/Південній Осетії російських військових формувань, а також щодо статусу внутрішньо переміщених осіб та біженців на цих грузинських територіях.

Крім того, сторони обговорили спільний розвиток міжнародних транспортних коридорів та шляхи залучення інвестицій у модернізацію транспортної інфраструктури.

«Перспективним є напрям з реалізації проектів державно-приватного партнерства у різних інфраструктурних галузях. Уряд України готовий максимально сприяти участі іноземних інвесторів, у тому числі грузинських, у реалізації масштабних інфраструктурних проектів», — відзначив Прем’єр-міністр України.

Денис Шмигаль також підкреслив, що енергетична безпека — один з ключових напрямків подальшої взаємодії України та Грузії. Під час зустрічі очільники Урядів домовилися сприяти розвитку «зеленої» енергетики та енергоефективності.

«Цьому має посприяти підписання Меморандуму про взаєморозуміння між профільними відомствами наших держав. Цей документ стане основою для вироблення спільних підходів, спрямованих на розвиток ринків відновлювальної енергії в наших країнах», — наголосив Глава українського Уряду.

Зі свого боку Іраклій Гарібашвілі відзначив, що Україна є важливим партнером для Грузії, і обидві країни мають необхідні механізми, щоб поглибити співпрацю в усіх напрямках. Він також запевнив у незмінній підтримці Грузією суверенітету й територіальної цілісності України.

Денис Шмигаль подякував Грузії за послідовну позицію та у свою чергу зазначив, що Україна рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 13:01
Польські фермери поновили блокування напрямків пунктів ...
Сьогодні 13:00
Комітет з питань інтеграції України до ЄС здійснив робо ...
Сьогодні 12:53
Вкотре Київська митниця передала товари для потреб обор ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення