Дмитро Кулеба та Анн Лінде обговорили безпекову ситуацію на тимчасово окупованих територіях України

15.06 23:30    
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів переговори із діючою Головою ОБСЄ, Міністром закордонних справ Королівства Швеція Анн Лінде в межах її другого візиту до України цьогоріч.

Діюча Голова ОБСЄ розповіла Міністру про свою поїздку до зони проведення Операції об’єднаних сил, огляд КПВВ «Новотроїцьке», відвідання Маріуполя, Красногорівки та Маріупольського морського торговельного порту. Співрозмовники погодилися, що поїздка мала важливе значення задля розуміння ситуації в Приазов'ї, зокрема в контексті обмеження РФ свободи судноплавства в Азовському морі.

“Намагання задушити українські порти та перешкоджати торгівлі — це тактика тиску на уряди через тиск на людей. Україна докладатиме максимальних зусиль, аби захистити економічну і соціальну стабільність Приазов‘я. І наші партнери стоятимуть поруч із нами в досягненні цієї мети”, - наголосив глава української дипломатії.

Міністри детально обговорили безпекову ситуацію на тимчасово окупованих територіях України та вздовж українських кордонів, російську агресію та її гуманітарні наслідки.

Глава МЗС України високо оцінив роботу ОБСЄ та її Спеціальної моніторингової місії, посередницькі зусилля в Тристоронній контактній групі.

Дмитро Кулеба привернув увагу Анн Лінде до збереження суттєвої російської військової присутності поблизу українських кордонів: “Попри гучні заяви, реального відведення військ Росії від наших кордонів не відбувається. За нашими оцінками, з понад 100 тис. російських військових, які були зосереджені на кордоні з Україною на момент нібито припинення військових навчань, зараз, більше ніж за місяць, відведено не більше 12 тис. осіб. Тому, це — не відведення. Це не деескалація. Загроза залишається актуальною”.

Він також назвав неприпустимими дії РФ зі скорочення мандату місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску “Гуково” та “Донецьк” на кордоні з нашою державою та погрози повністю закрити цю місію. Міністр зауважив, що Росія не хоче, аби незалежні спостерігачі ОБСЄ фіксували російську військову активність вздовж українського кордону.

“Україна наполягає на тому, що місія ОБСЄ в пунктах “Гуково” та “Донецьк” має продовжити роботу і після 31 липня. Шантаж і зневагу з боку Росії до ОБСЄ можуть зупинити лише принципова позиція та дії цієї організації. І Україна завжди стоятиме на боці ОБСЄ у цих зусиллях”, - наголосив Дмитро Кулеба.

Співрозмовники також обговорили актуальні питання двосторонніх відносин України та Швеції, зокрема збільшення обсягів торгівлі та інвестицій, підтримку нашої держави в здійсненні внутрішніх трансформацій та її подальшу європейську інтеграцію.

Дмитро Кулеба подякував за готовність шведської сторони передати оригінал Конституції Пилипа Орлика до України для тимчасового експонування у рамках святкувань 30-ї річниці незалежності.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення