Європейський Союз та країни "Східного партнерства" обговорили подальшу співпрацю в сфері зміни клімату та захисту довкілля

23.06 21:29    
Представники урядів країн «Східного партнерства», держав-членів Європейського Союзу, міжнародних фінансових та громадських організацій зустрілися у онлайн-форматі, щоб обговорити подальші пріоритетні напрямки співпраці в сфері зміни клімату та захисту довкілля, можливості та виклики «зеленого переходу» у східноєвропейському партнерстві в контексті пандемії Ковід.

Від України до заходу долучилася заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук. Вона розповіла європейським партнерам про ключові пріоритети, над якими сьогодні працює команда Міндовкілля. Серед них:

українська кліматична політика – підготовка оновленого Національно визначеного внеску до Паризької угоди, стратегії з екобезпеки та адаптації до зміни клімату в Україні до 2030 року та запуск системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів;
реформування та розвиток лісового господарства в Україні – підготовка Державної стратегії управління лісами до 2035 року, забезпечення прозорих процедур на ринку деревини;
впровадження Водної Рамкової Директиви ЄС та підготовка планів управління річковими басейнами;
реформа управління відходами, обмеження використання пластикових пакетів;
збереження біорізноманіття, збільшенням частки заповідних територій, створення нових заповідників, управління територіями Смарагдової мережі та впровадження заходів щодо їх збереження.
Ірина Ставчук подякувала Європейській Комісії та міжнародним партнерам за співпрацю: «Україна високо цінує співпрацю та підтримку ЄС у реалізації багатьох необхідних розробок політики у сфері захисту довкілля. Сподіваємось на нашу подальшу спільну роботу для «зеленого» переходу України».

Директор з питань сусідства та інституційного будівництва Європейської Комісії Лоуренс Мередіт зауважив, що Європейський Союз і надалі підтримуватиме країни Східного партнерства у втіленні політик у сфері захисту довкілля та «зеленого переходу»: «На минулій зустрічі ми чітко визначили подальший напрямок Східноєвропейського партнерства за п’ятьма пріоритетами – економічна співпраця, цифрова та зелена трансформації, верховенство закону та енергоефективність. Ми маємо розвивати ці напрями – це нові робочі місця, нові можливості та економічна стабільність. Адже лише спільними зусиллями зможемо побудувати стійке майбутнє для наших країн».

Комісар ЄС із питань довкілля, океанів та рибальства Вірджиній Сінкявічюс зазначив, що ЄС підтримує країни «Східного партнерства» у їх бажанні досягти кліматичної нейтральності до 2050 року, побудувати стійку кругову економіку, зберегти біорізноманіття та захистити довкілля.

«Сила нашої співпраці полягає у об’єднанні зусиль та підтримці один одного. ЄС є одним із найбільших донорів східноєвропейського партнерства і розробки механізмів міжнародного співробітництва. Ми постійно працюємо над вдосконаленням законодавства та пошуком нових шляхів та методів захисту довкілля. ЄС незмінно підтримуватиме країни «Східного партнерства», адже ми маємо спільні цілі та завдання», - повідомив Вірджиній Сінкявічюс.



Головні акценти зустрічі:

виконання положень Паризької угоди;
досягнення кліматичної нейтральності;
захист та відновлення біорізноманіття;
розвиток відновлюваних джерел енергії;
вдосконалення водної, лісової політик;
перехід до кругової економіки;
вдосконалення законодавчої бази у сфері захисту довкілля.
Зустріч показала, що незважаючи на здобутки та допомогу ЄС ще є чимало напрямів, над якими варто працювати. Представники урядів-країн «Східного партнерства», держав-членів Європейського Союзу домовилися посилити впровадження та дотримання екологічних норм, розширювати співпрацю у сфері екологічних інвестицій, забезпечення кліматично нейтрального, зеленого відновлення, яке приносить користь суспільству і довкіллю.



Учасники заходу вирішили продовжити співпрацю, аби:

до 2050 року досягти кліматичної нейтральності, розробити амбітні стратегії для справедливого переходу до зеленої, кліматично нейтральної економіки та затвердити оновлені національно визначені внески;
підвищити енергоефективність, розвивати відновлювальні джерела енергії;
захищати біорізноманіття;
побудувати стале управління водними та лісовими ресурсами, сільським господарством;
побудувати кругову економіку;
інвестувати у сталий розвиток міст, комунальної інфраструктури, модернізацію промисловості;
впроваджувати цифровізацію;
реалізовувати інституційні реформи та розвиток потенціалу країн Східного партнерства.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення