Олексій Чернишов: Україна отримає гранти на реалізацію рамкового кредиту в розмірі 300 млн євро для підвищення енергоефективності громадських будівель

25.06 11:24    
Міністерство розвитку громад та територій підписало нові угоди з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) та багатостороннім донорським фондом E5P для подальшої реалізації проекту «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Йдеться про надання гранту Україні у розмірі 4 млн євро від фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), а також грантову технічну допомогу на суму 4 млн євро від Інвестиційної платформи сусідства ЄС (NIP). Ці гранти допоможуть підготуватися до імплементації наданої раніше кредитної угоди у розмірі 300 млн євро від ЄІБ. Про це зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

«Енергоефективність – невід’ємна складова регіонального розвитку на найближчі роки. Щиро вдячний нашим партнерам з ЄС та донорському фонду E5P за грантову підтримку на реалізацію рамкового кредиту ЄІБ у розмірі 300 млн євро для підвищення енергоефективності громадських будівель. Переконаний, що підписані сьогодні угоди є важливим кроком на шляху до енергонезалежності України», – наголосив Міністр Олексій Чернишов.

Зазначимо, очікується, що найближчим часом буде підписана ще одна угода щодо інвестиційного гранту у розмірі 1 млн євро від NIP.

«Я вдячний нашим партнерам за підтримку. Проект надасть змогу нам підвищити енергоефективність близько 1000 громадських будівель, зокрема шкіл, культурних центрів, дитячих садків і лікарень, знизити використання енергії та викиди СО2, поліпшити енергозбереження та якість життя людей», – підкреслив перший заступник Міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

Голова Представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон наголосив, що енергоефективність відіграє важливу роль у протидії кліматичним змінам та посідає значне місце серед пріоритетів ЄІБ.

«Ми раді сприяти та надалі підтримувати енергоефективну модернізацію громадських будівель в Україні. Разом із ЄС, в цьому випадку через Інвестиційну платформу сусідства (NIP), та донорами фонду E5P ми сприяємо покращенню енергоефективності та сталому міському розвитку», – зазначив Жан-Ерік де Загон.

«Зважаючи на пріоритет даної Програми з енергоефективності щодо її сприяння інституційному розвитку на центральному та муніципальному рівнях в Україні, донори фонду E5P надали їй особливу підтримку. Саме такі визначені дії є ключовими для загального успіху всієї масштабної програми та подібних до неї майбутніх інвестицій», – зауважив директор Екологічні фонди, Європейський банк реконструкції та розвитку/E5P Адонай Херрера-Мартінес.

У проекті можуть брати участь центральні органи влади, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, а також державні та комунальні підприємства (крім приватних) з усіх регіонів України. Подати заявки на участь та власні пропозиції щодо енергоефективної модернізації можна буде на початку грудня 2021 року.

Нагадаємо, раніше Міністр Олексій Чернишов презентував законопроект щодо комплексної термомодернізації будівель.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 12:06
Волынь примет 500 вынужденных переселенцев из Донецкой ...
Сьогодні 12:03
Волинянки мають потужний волейбольний удар
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення