476 млн грн збитків на закупівлі катерів та санітарних авто для ЗСУ – підозрюються колишні високопосадовці Міноборони

04.07 13:16    
За процесуального керівництва прокурорів Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Офісу Генерального прокурора виявлено факт підриву обороноздатності держави, вчиненого колишніми високопосадовцями Міністерства оборони та керівниками підприємств – виконавців оборонного замовлення, під час виконання контрактів на виготовлення озброєння та військової техніки, укладених в рамках державного оборонного замовлення, що заподіяло збитки державі на загальну суму понад 476 млн грн.

У 2016 році до показників державного оборонного замовлення було включено потребу ВМС ЗС України у будівництві двох десантно-штурмових катерів проекту «Кентавр» для доставки підрозділів морської піхоти. Цей проект був розроблений спеціалізованим дослідно-проектним центром кораблебудування.

За даними слідства, у 2016 - 2018 році колишній заступник Міністра оборони України, діючи умисно в умовах особливого періоду, у співучасті з директорами Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України, шляхом перевищення своїх службових повноважень, забезпечили безперешкодне швидке, з упущенням необхідних процедур, укладення державного контракту з ПАТ «Завод Ленінська Кузня», а у подальшому ПрАТ «Завод Кузня на Рибальському». При цьому вони усвідомлювали неспроможність заводу виконати умови контракту та побудувати у встановлені строки – до кінця 2017 року – десантно-штурмові катери проекту «Кентавр» через відсутність проекту виготовлення та створення такої продукції, яка не відповідатиме технічним вимогам, установленим державним оборонним замовленням та контракту, в результаті чого вказані катери неможливо буде використовувати за призначенням.

У подальшому, вказані особи також забезпечили внесення до основних показників коригованого державного оборонного замовлення потреби у будівництві ще одного десантно- штурмового катеру «Кентавр» та укладення додаткової угоди з ПАТ «Завод Ленінська Кузня» щодо будівництва ще одного катера. Це надало можливість товариству одержати авансовий платіж та використати його для забезпечення своєї господарської діяльності.

В результаті ПАТ виготовили проекти іншого катеру «Кентавр-ЛК», що призвело до неможливості їх використання через невідповідність технічним умовам.

Такі дії призвели до невиконання державного оборонного замовлення щодо забезпечення підрозділів ВМС України бойовими катерами, що в умовах збройної агресії Російської Федерації і втрати частини боєздатних кораблів та катерів, спричинило зниження бойової готовності, обороноздатності та бойового духу ЗСУ і заподіяння Міністерству оборони збитків на суму понад 443 млн грн.

Крім того, заступник Міністра оборони України, за пособництва директора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки забезпечив у 2017 році закупівлю для потреб ЗСУ в дочірнього підприємства «Автоскладальний завод № 2» АТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» 100 санітарних автомобілів «Богдан 2251», експлуатація яких за прямим функціональним призначенням в ЗСУ в якості базових санітарних автомобілів неможлива. Цими діями державі заподіяно збитки на суму понад 32 млн грн.

Колишньому заступнику Міністра оборони України, генерал-лейтенанту та одному з директорів Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України, повідомлено про підозру у перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки, вчиненому в умовах особливого періоду (ч. 4 ст. 426-1 КК України). Іншому директору Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МОУ повідомлено про підозру у пособництві у перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки, вчиненому в умовах особливого періоду (ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1 КК України). Директору ПрАТ «Завод Кузня на Рибальському» повідомлено про підозру у підбурюванні до перевищення влади та службових повноважень службовою особою та заподіянні значної майнової шкоди шляхом обману або зловживання довірою за відсутності ознак шахрайства у великих розмірах (ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 426-1, ч. 2 ст. 192 КК України). Вирішується питання щодо застосування до підозрюваних запобіжних заходів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням ДБР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:37
Повідомлено про підозру водієві, який на пішохідному пе ...
Вчора 23:35
У Києві поліцейські встановлюють обставини ДТП, в якій ...
Вчора 23:31
На пожежі в Ужгороді травмувалось двоє людей
Вчора 23:27
У Києві підрядник розчистив озеро у Деснянському районі ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
12 квітня 16:59
У Житомирі чоловік намагався викрасти декоративні дерев ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення