Морські прикордонники долучилися до міжвідомчих навчань з локалізації аварійної морської події, що загрожує екологічній безпеці

22.07 18:10    
На одній з якірних стоянок Маріупольського торгового порту відпрацьовано сценарій імовірного розвитку подій у випадку витоку з судна пального чи інших речовин, що забруднюють навколишнє середовище.

За легендою навчань в район якірної стоянки Маріупольського морського торгового порту рейдовий катер «Нептун» зіткнувся з невідомим об’єктом, що спричинило вихід з ладу основного двигуна і втрату керування судном. Враховуючи, що рейдовий катер мав на борту значну кількість пального та, некеровано дрейфуючи, створював екологічну загрозу та навігаційну небезпеку, негайно був розгорнутий штаб надзвичайного реагування.

Представники ДСНС, Маріупольського порту, загону Морської охорони, та екологічної інспекції на пошуково-рятувальному судні «Капітан Чусов» аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України вийшли в море до місця аварійної ситуації.

Водночас, швидкісний катер Морської охорони, що патрулював район поблизу, терміново був спрямований до потерпілого судна для вивчення обстановки та надання первинної допомоги екіпажу. Підійшовши до судна, прикордонники опитали екіпаж та висадилися на борт для проведення огляду.

Враховуючи досвід нестандартних ситуацій в Азовському морі з часів агресії Росії, не виключаючи зухвалої провокації чи диверсії в зоні ООС, оглядова група моряків-прикордонників ретельно і фахово обстежила всі приміщення й зовнішній периметр рейдового катера. Паралельно водолазна оглядова група ДСНС провела обстеження підводної частини «Нептуна». За результатами огляду було встановлено, що внаслідок зіткнення з невідомим невибуховим предметом буксировка судна в порт не можлива, оскільки через пробоїну витікає пальне.

До того ж серед екіпажу є травмовані легкого та середнього ступенів важкості, які потребують медичної допомоги і госпіталізації.

З метою вивчення масштабу розливу пального з порту піднято квадрокоптер. Тим часом постраждалих евакуйовано на пошуково-рятувальне судно і там надано медичну допомогу. А силами спеціального підрозділу порту виставлено бонові загородження, локалізовано розлив, розпочато викачку нафтопродуктів та обробку біосорбентом.

Загальний час та зміст управлінських рішень, реалізація та ефективність заходів реагування всіх відомств і підрозділів ретельно фіксувалися штабом навчань. Із завершенням активної фази сценарію, відбувся ретельний аналіз та уточнення питань взаємодії для забезпечення максимально швидкої та ефективної реакції у реальних умовах. Ініціатори навчань – АМПУ та капітан порту висловили подяку і високо оцінили злагодженість спільних дій.

«Ми маємо досвід виникнення різних ситуації із суднами в морі, і зіткнення з вибухівкою, і пожежа на борту, не виключаємо, що може статися і вилив нафтопродуктів. Організовуючи службу в безпосередній близькості із корабельно-катерним складом країни-агресорки, ми маємо бути готові до будь-яких ситуацій, провокацій, диверсій. А злагоджені, ефективні дії це майже завжди запорука врятованого життя. Для того, щоб в критичній ситуації все і всі спрацювали максимально результативно, ми й проводимо тренування, моделювання ситуації», - відзначив представник Морської охорони у штабі навчань Роман Варяніцин.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення