Охорона морських кордонів за досвідом провідних морських країн ЄС

08.08 15:58    
Група офіцерів зі числа командного складу кораблів та катерів Морської охорони відвідала Центр морського спостереження у м. Таллінн

В рамках Плану співробітництва Департаменту поліції і прикордонної охорони Естонської Республіки та Державної прикордонної служби України, у співробітництві з програмою EXBS США, група офіцерів зі числа командного складу кораблів та катерів Морської охорони відвідала Центр морського спостереження у м. Таллінн та долучилася до навчань з керування кораблями та проведення профілактичних заходів у прикордонні.

Протягом тижня морські прикордонники України знайомились із основами організації та служби морських прикордонників Естонії. Тут організована майже тотальна автоматизація процесу висвітлення надводної обстановки та максимально пряма взаємодія центру управління службою із кораблями, катерами, які несуть службу в морі. Це значно підвищує оперативність реагування.

Під час виходу в море на службу у складі екіпажу флагмана Берегової охорони Естонії «Kindral Kurvits», українські офіцери заступали дублерами вахтових офіцерів, долучалися до тренувань з боротьби за живучість корабля, брали участь в оглядовій роботі.

Вночі, коли від об'єднаного пошуково координаційного центру надійшло повідомлення про виявлення нерозпізнаної цілі, і було проведено її розпізнавання, з’ясувалося, що крадькома, без відповіді на запити відкритими каналами зв’язку, в своїй звичній манері, прямував один з малих ракетних кораблів БФ РФ.

Естонські колеги розпізнали його візуально із фізичним наближенням, зафільмували і зафіксували даний факт. «Дуже схожа ситуація із подібними «сусідськими діями» і у нас на Азові, та й в Чорному морі, навколо тимчасово окупованої території. Але якщо в нашій практиці зустрічалися й зухвалі провокації, то тут, посеред Європейського Союзу, держава-агресорка поводиться значно стриманіше», - зауважив один з командирів корабля Морської охорони ДПСУ.

Під час оглядової роботи українські прикордонники долучалися до обстеження островів, що особливо цікавило представників Ізмаїльського загону Морської охорони. В їх зоні відповідальності також багато островів, де місцеві мешканці проводять господарську діяльність, відпочивають, а часом і мешкають на постійній основі. Так само, спільно з естонськими колегами наші прикордонники вивчали прибережну місцевість і залишені на ній сліди перебування відпочивальників чи рибалок, на предмет виключення браконьєрства, перевіряли реєстрацію, порядок базування й використання плавзасобів. Зацікавило українців і те, що із заходом на острови, морські прикордонники Естонії перетворювались фактично на дільничних інспекторів поліції, виконуючи весь спектр відповідних завдань.

Однією з провідних задач Берегової охорони Естонії є контроль за обстановкою й вчасне надання допомоги в морі - судну, що потерпає, людині, що опинилась у вирі морської стихії чи природі, коли стався викид шкідливих речовин, чи людська недбалість або жадібність спричинили шкоду.

За час стажування на кораблі Берегової охорони українські прикордонники мали можливість взяти участь у локалізації навчальної екологічної події.

Отримавши від об'єднаного пошуково координаційного центру навчальну ввідну про фіксацію супутником підозрілої плями в одному з прибережних районів Балтійського моря, корабель Берегової охорони вирушив негайно.

Оснащений спеціальним обладнанням, він у найкоротший термін виставив бонові загородження й увібрав у сепараційний відсік забруднення.

У системі підготовки естонських колег є цікава особливість: вони набирають на службу сертифікованих, дипломованих моряків, і тому морська підготовка тут не проводиться. Майбутні прикордонники отримують тримісячний курс інтенсивної правової та спеціальної підготовки і приступають до виконання обов’язків за посадою. Високій популярності служби сприяє й двоекіпажна система комплектування корабельно-катерного складу, коли завдяки вахтовому методу персонал встигає повноцінно відпочити після служби й повертається до виконання завдань сповненим сил.

Занотувавши найцікавіші й найефективніші методи та прийоми естонських колег, офіцери Морської охорони повернулися до своїх загонів сповнені вражень і бажань впровадження передового досвіду провідних країн Євросоюзу у розбудову Морської охорони, зокрема й напередодні оновлення корабельно-катерного складу кораблями за українсько-французьким проєктом.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 09:28
Україна та НАТО працюватимуть над поглибленням співпрац ...
Сьогодні 09:27
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 33-річного харків’яни ...
Сьогодні 09:22
На Вінниччині біля кордону виявили «комфортабельний хос ...
Сьогодні 09:21
На Львівщині прикордонники викрили зловмисницю, яка орг ...
Сьогодні 00:16
Ирина Чебелюк приняла участие в визите, организованном ...
Сьогодні 00:09
Офіцерське звання за 40 днів: Міноборони запроваджує но ...
Сьогодні 00:04
Понад 4,5 тис підприємців отримали доступні кредити на ...
Сьогодні 00:03
Свириденко: Уряд виділив додатково 5 млрд грн на закупі ...
Сьогодні 00:02
Укрзалізниця запускає новий міжнародний маршрут Прага – ...
Вчора 23:59
Естонія та Україна обговорили стан підготовки та провед ...
16 березня 10:35
У Житомирі син напав на батька та силоміць відібрав пен ...
15 березня 15:55
У Житомирі поблизу під’їзду багатоповерхівки вбили чоло ...
14 березня 13:32
Житомирські спецслужби затримали керівника волинського ...
12 березня 16:56
У Житомирі водій «Toyota Camry» побив чоловіка, якого л ...
05 березня 16:02
У Житомирі поліція викрила шахрая, який «надавав матері ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення