Столичні правоохоронці затримали групу осіб, які утримували 120 людей у трудовому рабстві

09.09 14:22    
За процесуального керівництва Дарницької окружної прокуратури міста Києва затримано п’ятьох осіб, які організували на території м. Києва та Дніпропетровської області протиправну схему вербування соціально незахищених громадян для утримання їх у трудовому рабстві (ч. 2 ст. 149 КК України).

За даними слідства, учасники групи на залізничних вокзалах Києва, Дніпра та Одеси підшуковували громадян, що перебували у складних життєвих умовах та не мали постійного місця проживання. Вони пропонували їм роботу, пов’язану з вирощуванням та збором сільськогосподарської продукції на території Дніпропетровської області, обіцяючи зарплату від 3000 до 4000 грн на місяць, а також безкоштовне житло та триразове харчування.

Завербованих людей на мікроавтобусах доставляли на територію агрофірми у Дніпропетровській області, де розселяли у напіврозвалених будинках із абсолютно відсутніми умовами для проживання. Щодня робітників залучали до роботи у виробничо-складських приміщеннях агрофірми, а також у сезон на полях для збору урожаю. Працювати змушували по 12-16 годин на добу. Обіцяні грошові кошти потерпілі не отримували, а весь їх «заробіток» обмежувався харчуванням сумнівної якості 2-3 рази на добу та алкогольними напоями.

На території будинків, де проживали завербовані особи, за ними постійно наглядали так звані бригадири, які контролювали підйом та направлення на роботу, обмежували їх у пересуванні після повернення з робіт, принижували, застосовували психологічний тиск.

При спробі самовільно залишити територію бараків, вербувальники та їх довірені особи погрожували застосуванням сили, а у разі невиконання їх вимог – застосовували її. Окрім цього, шляхом обману відбирали у потерпілих мобільні телефони та паспорти.

Попри нелюдські умови проживання та праці через відсутність документів, засобів зв’язку та грошей робітники були змушені залишатися на агрофірмі та працювати.

Правоохоронцями проведено 18 обшуків, у тому числі за адресами агропідприємства, у будинках, де утримували людей, а також в автомобілях фігурантів. У ході слідчих дій вилучено чернетки, грошові кошти, банківські картки, телефони, ноутбуки, паспорти, пляшки із спиртовмісною рідиною та інші речові докази, які підтверджують протиправну діяльність.

На момент обшуків на території агропідприємства у трудовому рабстві перебувало 120 осіб, які наразі звільнені. 17 з них вже звернулися до правоохоронних органів зі заявами про вчинення стосовно них злочину.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру та обрання запобіжних заходів.

Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають.

Викрито групу осіб спільно з працівниками управління міграційної поліції ГУ Нацполіції у м. Києві та слідчим відділом Дарницького управління ГУ Нацполіції у м. Києві.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення