Ольга Стефанішина: Успішні євроінтеграційні дні в Уряді і Парламенті мають стати трендом

22.10 12:22    
У Верховній Раді відбулось позачергове євроінтеграційне засідання, під час якого було проголосовано низку ініціатив, які сприятимуть декарбонізації економіки, захисту здоров’я дітей та розвитку бізнесу.

Під час брифінгу Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук наголосив, що це перше фундаментальне засідання за європейським інтеграційним напрямом, що ініціював Президент України.

Зі свого боку, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина виразила сподівання, що ініціатива, започаткована сьогодні, стане трендом і такі євроінтеграційні дні відбуватимуться регулярно.

Нагадаємо, що євроінтеграційні дні ініційовані також Віце-прем’єр-міністром і на Урядовому рівні. 22 вересня відбулось засідання Уряду на якому було ухвалено ряд євроінтеграційних актів – від енергоефективності до захисту прав споживачів.

«Сьогодні ми ухвалили низку важливих питань щодо цифровізації: завершуємо реформу переходу на європейські стандарти цифрового регулювання через створення незалежного органу. Також проголосували за законопроекти стосовно зеленої трансформації, декарбонізації, зокрема проект рамкового закону про енергоефективність. Так само проголосовано закон про виробництво біометану, який фактично створює правову рамку для цієї сфери. Запит з боку європейських країн на цю продукцію надзвичайно високий в контексті зеленої трансформації. Ухвалені сьогодні рішення створюють основу для ініціювання нових євроінтеграційних днів», – зазначила Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина за результатами євроінтеграційного засідання у Парламенті.

Серед підтриманих законопроектів такі:

У першому читанні:

№3680-д про внесення змін до законів України «Про охорону прав на сорти рослин» та «Про насіння і садивний матеріал». Законопроект спрямований на вдосконалення та спрощення процедури проходження експертизи/розгляду заявки та реєстрації нових сортів рослин, а також удосконалення процедури сертифікації насіння; запобігання продажу фальсифікованого насіння та/або садивного матеріалу тощо.

№4527 про внесення змін до Закону України «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» щодо розвитку високоефективної когенерації. Законопроект створює умови для розвитку в Україні високоефективної когенерації, що дозволяє зменшити витрату палива на виробіток теплоти і електроенергії, тобто витрати на енергоносії, а разом з цим скоротити викиди парникових газів і шкідливих речовин в навколишнє середовище, що є на сьогоднішній день найпотужнішим стимулом для будівництва когенераційних установок.

№6055 про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку. Законопроект законодавчо визначає правовий статус Національної комісії та його повноваження.

У другому читанні:

№4507 про енергетичну ефективність. Закон визначає механізми, за допомогою яких центральні та місцеві органи влади мають забезпечити найкращі умови для підвищення енергозбереження під час виробництва, транспортування, передачі, розподілу, постачання та споживання енергії.

№5464 про внесення змін до Закону України «Про альтернативні види палива» щодо розвитку виробництва біометану. Закон відкриває шлях до виробництва біометану в Україні у промислових масштабах. Законопроектом визначається поняття «біометан», запроваджується механізм верифікації біометану, який дозволить перевіряти показники біогазу на відповідність стандартам природного газу та ін.

№4554 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС. Документ створює умови для того, аби забезпечити дітей безпечним та якісним дитячим харчуванням, розширити асортимент дитячого харчування, підвищити рівень поінформованості споживачів дитячого харчування, щоб вони могли обрати для своєї дитини найкращий спосіб для харчування.

Верховна Рада також ухвалила рішення про ратифікацію таких документів:

Меморандум про взаєморозуміння між Україною та Європейським поліцейським офісом стосовно конфіденційності та забезпечення збереження інформації, №0075;

Угода між Україною та Фінляндською Республікою про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом, №0089;

про приєднання України до Конвенції про Європейський інститут лісу, №0094;

Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Естонської Республіки про технічне та фінансове співробітництво, №0108;

Угода (у формі обміну нотами) між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Данія про здійснення оплачуваних видів діяльності членами сімей співробітників дипломатичних представництв та консульських установ, №0111;

Лист про внесення змін № 3 до Фінансової угоди (проект «Програма розвитку муніципальної інфраструктури України») між Україною та Європейським інвестиційним банком, №0113;

Угода про внесок між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку щодо участі України у Фонді Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, №0120;

Гарантійна угода «Проект розвитку АТ «Укрпошта»: Логістична мережа та Сільське відділення» між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку, №0123

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення