МОЗ представило законопроект про лікарське самоврядування на громадське обговорення

09.11 23:50    
Медичне самоврядування – це ефективна система, яка регулює здійснення професійної діяльності, захист прав та інтересів медичних працівників. Мета МОЗ – надати можливість та сформувати засади для створення незалежної від держави організації, яка поєднує професіоналів із важелями впливу в медичній галузі та ефективними механізмами самоконтролю, відстоювання колективних інтересів лікарів, інших медичних працівників, фармацевтів.

Така організація забезпечить працівникам сфери охорони здоров’я право на те, щоб питання їх діяльності вирішувалося не чиновником у кабінеті, а обраним ними ж представником професійної спільноти. Про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Визначною, в разі його прийняття народними депутатами, стане можливість саморегуляції медичної спільноти. Якщо якийсь лікар відхиляється від норм та стандартів надання медичної допомоги, послуговується антинауковими методами чи даними, створюючи таким чином загрозу життю та здоров’ю пацієнта – спільнота оперативно надасть оцінку його роботі та вчинить дії на користь майбутніх пацієнтів”, – наголосив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Він додав, що історія створення засад для лікарського самоврядування затягнулася. Цей процес розпочали більше трьох років тому. “Ми маємо нарешті звершити цей процес. Можливість самоврядування – це визнання, повага та надання повноважень для наших лікарів”, – додав Міністр.

Міністерство оприлюднило законопроект про самоврядування у сфері охорони здоров’я для громадського обговорення. Слід зазначити, що Українська федерація професійних медичних об'єднань підтримала напрям Міністерства до врегулювання питання лікарського самоврядування.

Проект передбачає створення п’яти палат медичних професій: лікарів сімейної медицини, лікарів спеціалістів, стоматологів, медичних спеціалістів (медичні сестри та брати), фармацевтичну палату.

Кожна палата матиме однакові функції в межах об’єднання тих чи інших фахівців, що передбачені лікарським самоврядуванням.

Обирати керівництво палат та їхніх органів (Вища рада, Вища наукова рада, кваліфікаційно-дисциплінарна комісія, ревізійна комісія) пропонується на загальних зборах членів палат, в яких зможе взяти участь кожен член палати за допомогою засобів електронної ідентифікації (тобто висловитись особисто). Згідно із законопроектом, вони будуть проводитися раз на три роки або позачергово. Для організації загальних зборів МОЗ створить робочу групу. До неї увійдуть чотири представники Міністерства, п’ять членів профільного Комітету ВРУ та десять представників громадських організацій.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення