«Наша Україна» заявляє про чергову спробу підготовки БЮТ та ПР розподілити країну

10.07 19:48    
ЗАЯВА ПРЕЗИДІЇ ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «НАША УКРАЇНА»

ЩОДО ЗАКОНОПРОЕКТУ ПРО ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ


Президія Політичної ради партії «Наша Україна» заявляє, що зміни до закону про вибори Президента України, ухвалені парламентом у першому читанні, становлять серйозну небезпеку для української демократії та прозорості виборчого процесу. Ці зміни суперечать чинному законодавству України та обмежують конституційні права виборців і кандидатів на посаду Глави держави.

Ми розцінюємо запропоновані зміни як чергову спробу Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко – під прикриттям взаємного протистояння у стінах парламенту – закласти фундамент для майбутнього розподілу країни між своїми політичними силами. Ми переконанні, що ці зміни – відлуння провалу конституційного перевороту, який планувався так званою «широкою коаліцією» на чолі з Прем’єр-міністром Тимошенко та лідером Партії регіонів Януковичем.

Замість розширення демократичних норм у виборчому процесі законопроект Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко запроваджує механізми узурпації влади двома політичними силами. Волевиявлення громадян прагнуть взяти під повний контроль парламентських політичних партій, а фактично – двох найбільших фракцій Верховної Ради України. Такий підхід є політично тенденційним і спрямований на те, щоб перетворити всенародне обрання Глави держави у виключно партійний проект.

Принцип формування виборчих комісій – це несправедливі політичні переваги, які підривають демократичні основи виборів і звужують конституційні права інших суб’єктів політичного процесу, законодавчо закріплюючи нерівні умови участі всіх кандидатів.

Чинному законодавству України суперечать також положення законопроекту, що стосуються ролі судів у виборчій кампанії та у встановленні результатів голосування. Законопроект позбавляє можливості кандидатів на посаду президента оскаржувати рішення про зняття їх кандидатури з перегонів, обмежує право суду втручатися або реагувати на порушення виборчого законодавства та вирішувати суперечки щодо встановлення результатів голосування.

Суб’єктам виборчого процесу заборонено звертатися зі скаргами в день голосування та у дні встановлення результатів до Центральної виборчої комісії.
Запропоновані зміни передбачають відміну голосування на дому, що є прямим порушенням прав людини. Таке обмеження позбавляє громадян, які з об’єктивних причин не можуть відвідати дільниці, висловити свою політичну волю.

«Наша Україна» стурбована тим фактом, що даний законопроект також підриває міжнародний авторитет України як демократичної правової держави. Парламентська Асамблея Ради Європи та Венеціанська комісія надали з цього питання свої рекомендації, які доцільно уважно розглянути та використати у процесі ухвалення нової редакції закону про вибори Президента України. Ми повністю поділяємо зауваження ПАРЄ про те, що даний закон є ключовим для демократичного виборчого процесу, а відтак має бути предметом детального вивчення та всенародного обговорення.

«Наша Україна» закликає парламент і всі політичні сили України розвивати, а не згортати демократичні процеси в державі, розширювати та зміцнювати права людини і громадянина, а не жертвувати ними заради власного політичного майбутнього.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Наша Україна
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:38
СБУ затримала агента рф, який хотів скоригувати ракетни ...
Вчора 23:54
У Хмільницькому районі чоловік ножем поранив знайомого ...
Вчора 23:46
Псевдопосадовиці з Генічеська повідомлено про підозру у ...
Вчора 23:27
За крадіжку та наругу над могилою полеглого захисника ф ...
Вчора 23:25
Понад 64 тис грн втратив прикарпатець перейшовши за фіш ...
Вчора 23:56
Свириденко: Витрачати державні кошти на товари внутрішн ...
Вчора 23:45
Кубраков: Розширюємо міжнародне партнерство для забезпе ...
Вчора 23:43
Карандєєв: Успіх стратегічних комунікацій – ключове для ...
Вчора 23:42
На Вінниччині молодик викрав з банківської карти знайом ...
Вчора 23:41
На Буковині прокуратура зобов’язала комунальну установу ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення