На Херсонщині ТСК розслідує доведення до банкрутства машзаводу

18.08 07:37    
Протягом двох місяців будуть підготовлені необхідні документи та прийняті відповідні рішення

Про попередні висновки обставин доведення до банкрутства Херсонського машзаводу розповів голова Тимчасової слідчої комісії, народний депутат України від БЮТ Юрій Одарченко.

В ході роботи ТСК Верховної Ради встановлено, що у червні 2004 року Корпорація «Інтерпайп» за підтримки Фонду держмайна рейдерським шляхом змінила керівництво ВАТ «Херсонські комбайни» і встановила контроль над його активами та рахунками. На той момент розмір кредиторських вимог Пенсійного Фонду становив 2,7 млн. гривень, але управління чомусь не ініціювало порушення справи про банкрутство, коли суми заборгованості були незначними (але достатніми для ініціювання судового процесу). Така позиція управління пенсійного фонду призвела до втрати можливості погашення боргу за домовленістю з боржником через відкриття штучного банкрутства ВАТ «Херсонські комбайни» і вступу в процес інших кредиторів. Більше того, керівництво Управління Пенсійного Фонду в Херсонській області свідомо не увійшло в раду кредиторів підприємства і не впливало на ті процеси, що відбувалися.

25 червня 2007 року судом була затверджена мирова угода між кредиторами та ВАТ "Херсонські комбайни" і провадження у справі про банкрутство ВАТ "Херсонські комбайни" було припинене. Згідно до умов мирової угоди, нові власники отримали у власність практично всі потужності та майно підприємства. Представник управління пенсійного фонду в цьому засіданні суду при затвердженні мирової угоди участі не приймає. Пенсійний фонд України мусив поставити питання про включення керуючим санацією в план її проведення виплату поточної заборгованості. Проте це не було зроблено. На наступний день, 26 червня 2007р., Господарський суд Херсонської області за заявою управління ПФУ у Суворовському районі порушує справу про банкрутство ВАТ «Херсонські комбайни». Вимогами до боржника є саме ті суми, які повинні були бути визнаними ще керуючим санацією і включені до мирової угоди. Загальна сума заборгованості за даними головного управління ПФУ в Херсонської області станом на 1.06.2009р. становить 11 млн. 144,8 тисяч гривень. Зрозуміло, що після підписання мирової угоди у боржника вже не залишилось ні коштів, ні майна, яким можливо було розрахуватися з такою заборгованістю. Єдиним майном підприємства вважалися гуртожитки, в яких проживали тисячі працівників заводу та члени їх родин. Почалися спекуляції щодо реалізації цього житла для покриття заборгованості. При втручанні Уряду Юлії Тимошенко Фонд державного майна чітко підтвердив, що ці гуртожитки знаходяться в державній власності, а їх включення до статутного фонду підприємства було свідомим порушенням Закону України «Про приватизацію державного майна». Остаточно стало зрозуміло, що у юридичної особи ВАТ "Херсонські комбайни" нема власності, з якої можливо стягнути заборгованість ПФУ. Тож на відміну від обласної влади, яка самоусунулась від вирішення проблем підприємства, Уряд фактично зупинив незаконне відчуження майна працівників заводу.

За вказаних вище обставин Пенсійний фонд України, отримавши за мировою угодою 2,7 млн. гривень, втрачає більше 11 млн. гривень. При цьому працівники підприємства залишились без заробітної плати і можливості включити до власного пенсійного стажу період, за які боржником не сплачені страхові внески. Наслідком мирової угоди стало знищення комбайнобудівного виробництва на Херсонщині, значний ріст безробіття і втрата значних надходжень в майбутньому страхових внесків до пенсійного фонду. Тож Уряд, розуміючи значення цього стратегічного підприємства для держави та регіону, вже зараз розпочав підготовку до повернення його у державну власність.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: БЮТ
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення