Яценюк доручив Уряду вжити заходи для стабілізації ситуації на ринку лікарських препаратів та здешевлення ліків

23.04 12:48    
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Уряду в середу, 23 квітня, доручив вжити заходів для стабілізації ситуації на ринку лікарських препаратів.

Він повідомив, що на засіданні Кабінет Міністрів розгляне три проекти постанов, які стосуються цього питання.
Глава Уряду зазначив, що 22 квітня Уряд провів нараду із виробниками та імпортерами ліків, галузевими асоціаціями та асоціаціями, які представляють пацієнтів.

Загальний обсяг ринку в Україні медичних препаратів і лікарських виробів, зазначив він, – 4,3 млрд. доларів: «Українці витрачають 50 млрд. грн. на закупівлю медичних препаратів».

Арсеній Яценюк нагадав, що Парламент ухвалив запропонований Кабінетом Міністрів закон про зниження ПДВ на лікарські засоби з 20% до 7% і встановлення єдиної ставки ПДВ. Глава Уряду повідомив, що вчора звернувся до Державної митної служби невідкладно розмитнити всі лікарські засоби, які перебувають на митниці.

Ще одне питання порядку денного Уряду, як повідомив Арсеній Яценюк, стосується прозорості тендерів у фармакологічній галузі. Він наголосив, що Міністерство охорони здоров’я оголосило тендери на загальну суму 2,2 млрд. грн. на закупівлю лікарських засобів і медичних препаратів: «У минулому році з 2,2 млрд. грн. всього лише п’ять компаній отримали майже 80% від цієї суми. Тому вимагаю, щоб у поточному році були проведені прозорі тендери. Конкуренція, мета якої полягає тільки в одному – найнижча ціна на медичні препарати».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності виконання постанови про врегулювання цін на медичні препарати. Він зазначив, що курс національної валюти за останні два місяці зріс на 20%, в той час як ціни на ліки зросли набагато більше, подекуди на 60%: «Звертаюся до всіх, хто реалізує медичні вироби і лікарські засоби - щоб не було «кому війна, а кому мати рідна». Якщо курс зріс на 20%, то це означає 20%, а не на 120%».

Глава Уряду доручив Міністерству охорони здоров’я проконтролювати це питання, а Міністерству економічного розвитку і торгівлі через Державну інспекцію з контролю за цінами - виконання постанови про державне врегулювання цін на медичні препарати.

«Я за те, щоб всі заробляли, тільки я проти того, щоб в цій надскладній ситуації заробляли через спекуляцію на людському житті і людських проблемах. Зараз такий час, коли всі повинні підтримувати одне одного. І ця підтримка полягає в чесності, відвертості і прозорості та співчутті один до одного», - додав Арсеній Яценюк.

Глава Уряду звернувся до Міністра охорони здоров’я провести перевірку щодо реалізації медичних препаратів у лікарнях і медичних установах: «Часто буває так, що головний лікар є і власником аптеки в цій лікарні, і він же ставить ціну на медичні препарати на 30-40% вищу. Це недобре, коли фактично керівники використовують своє адміністративне становище і роблять бізнес замість того, щоб лікувати хворих».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності провести консультації із європейськими партнерами щодо системи компенсацій за придбані ліки та розширення цієї програми в рамках загальної реформи медичної галузі.

Глава Уряду зазначив, що проекти постанов, які є на порядку денному засідання, «дадуть можливість людям купувати дешевші і якісніші ліки»: «Щоб ми рухались тим шляхом, аби в Україні сформувати нову систему охорони здоров’я».

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення