Олександр Сич: Зараз слушний час для подолання етнонаціональних фобій

25.04 10:51    
«Сьогодні настав час озвучити болючі проблеми в етнонаціональних взаєминах і нарешті розв’язати їх. Передусім слід подолати певну недовіру, яка інерційно існує у цій царині в українському суспільстві. Розвиток державотворчої української нації та реалізація прав національних меншин не мають суперечити й загрожувати одне одному». Про це заявив Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич на установчому засідання громадської експертної ради з етнонаціональних питань при Віце-прем’єр-міністрові.

До складу ради увійшли історик та етнополітолог, член Наукової ради з проблем національних відносин при НАН України Віталій Нахманович, заступник голови Конгресу національних громад Анна Ленчовська, керівник програм розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, соціолог, науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Олексій Шестаковський, правник, політолог, публіцист Геннадій Друзенко,політолог, професор кафедри політології НаУКМА Олексій Гарань.

Учасники наради одностайно погодилися, що відсутність послідовної гуманітарної політики становить сьогодні чи не найбільший виклик для суспільства й держави. «Національна політика має бути спрямована передусім на створення єдиної української політичної нації, посилення єдності українського етносу, а також на забезпечення реалізації прав усіх національних меншин та етнічних груп і боротьбу із розпалюванням міжетнічної ворожнечі», – наголосив Віталій Нахманович.

У свою чергу Юлія Тищенко відзначила: «Потрібен закон про засади державної етнонаціональної політики, який має проходити якнайширше обговорення в суспільстві – із різними спільнотами, групами експертів, представниками регіонів, а також із міжнародними органами на кшталт Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин». Крім централізованого скерування політики у цій царині необхідна й активна співпраця влади та громадянського суспільства. «Громадські організації напрацювали низку освітніх ініціатив із питань толерантності, міжнаціональних взаємин. Зараз дуже важливо на державному рівні заохочувати включення таких практик до освітнього процесу у школах, вишах тощо», - додала Анна Ленчовська.

Віце-прем’єр-міністр високо оцінив пропозиції експертної громадськості щодо різних форм просвітницької роботи у сфері етнонаціональних відносин (зокрема мультилінгвальної освіти для нацменшин, таборів толерантності тощо) та наголосив на необхідності проведення ефективного діалогу між владою й різними національними групами в Україні. «Потрібно говорити із гуманітарною елітою, зокрема Східної України, потрібно оцінити потреби й побоювання кожного регіону й національної групи. Ми маємо діагностувати фобії й лікувати їх. Національне розмаїття України нарешті має сприйматися суспільством не як небезпека, а як невичерпний ресурс розвитку», – підсумував Олександр Сич.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
Вчора 23:53
Податківцями Полтавщини донараховано податкових зобов’я ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення