Коментар МЗС щодо Доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини стосовно ситуації у галузі прав людини в Україні

30.08 13:22    
29 серпня Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) оприлюднило п‘яту Доповідь стосовно ситуації у галузі прав людини в Україні, підготовлену за результатами роботи в нашій країні Моніторингової місії ООН з прав людини (ММПЛ) у період 16 липня – 17 серпня ц.р.
Заслуговує на позитивну оцінку значний обсяг роботи, проведений ММПЛ зі збору та аналізу фактів у галузі прав людини у нашій країні, особливо в Донецькій та Луганській областях, де підтримувані Росією терористи ведуть відкриту війну проти українського народу.

Поряд із залякуваннями та викраденнями бойовиками громадян, жорстоким поводженням й катуванням захоплених, цілеспрямованим веденням бойових дій з населених районів, вбивствами мирного населення, знищенням інфраструктури громадського призначення, перешкоджанням розслідуванню трагедії літака «Малазійських авіаліній», Місія фіксує артобстріли з території РФ та незаконне мінування прикордонної території України.
У цьому контексті наголошується, що ефективний контроль державного кордону між Україною і Російською Федерацією є одним з пріоритетних завдань на шляху до вирішення складної ситуації на Сході України.

За даними авторів Доповіді, у зв‘язку з триваючими бойовими діями та безчинствами терористів близько половини населення залишило Донецьк та Луганськ. Українським Урядом вживаються додаткові зусилля для евакуації дитячих будинків та інших соціальних закладів. У доповіді наводяться конкретні випадки викрадення дітей терористами, спроб їх нелегальної відправки до РФ, а також перешкоджання з боку незаконних збройних формувань евакуації дітей з дитбудинків у інші частини України.

Триває практика перешкоджання роботі ЗМІ, затримань і викрадень їх представників незаконними збройними формуваннями. 21 липня так званий міністр оборони самопроголошеної ДНР Ігор Стрєлков оголосив заборону для журналістів, операторів та фотографів проводити фотозйомку, відео- і аудіозаписи чи взагалі перебувати в зоні бойових дій або поблизу них. Вочевидь з тим, щоб у ЗМІ не потрапляли свідчення масової присутності російських солдат.
На території окупованого Криму Місія продовжує фіксувати порушення прав та свобод людини, утиски й дискримінацію українців, кримських татар та інших меншин, а також релігійних діячів УПЦ КП. Констатуються викрадення політичних опонентів, журналістів та громадських активістів, обмеження свободи пересування, дедалі більш проблематичне ведення приватної підприємницької діяльності на півострові.

Залишається без змін становище українського кінорежисера Олега Сенцова та його колег, заарештованих в Криму та пізніше переправлених до Москви у застінки ФСБ і без їхньої згоди позбавлених Росією українського громадянства.

Відзначаються, як і в попередніх доповідях, негативні наслідки форсованого впровадження російського законодавства в АРК.
Наголошується, що самопроголошена «кримська влада» не розслідує заяви про порушення прав людини, скоєні т.зв. кримською самообороною до і після незаконного референдуму 16 березня.
Внаслідок згаданих дій протягом останнього місяця понад 2800 осіб перемістились до материкової України, в результаті чого загальна кількість вимушених переселенців з Криму в Україну зросла до більш ніж 16 тисяч осіб.

У доповіді також йдеться про те, як здійснюються права і свободи людини в Україні в сучасних умовах, зокрема, право на мирні зібрання, асоціації, висловлення думки, віросповідання, а також економічні, соціальні та культурні права. Поряд з позитивними оцінками, висловлюється й певна стурбованість. Складнощі існують сьогодні для українців з в‘їздом-виїздом до окупованого Криму, реалізацією ряду економічних та соціальних прав у зв‘язку з різким погіршенням економічної та безпекової ситуації, спричиненим агресією РФ.
Констатуючи законне право Уряду України на відновлення законності та правопорядку на захоплених бойовиками територіях, Місія зазначає, що пошук тривалого мирного рішення є найбільш ефективним шляхом для збереження життя людей та недопущення погіршення гуманітарної ситуації.
У цьому зв‘язку позитивно відзначаються мирні ініціативи Президента України, зокрема переговори, проведені під егідою ОБСЄ у Мінську 31 липня ц.р. за участі України, РФ та представників т.зв. ДНР та ЛНР.
Також вітаються інші кроки керівництва Української держави, спрямовані на забезпечення миру і правопорядку, а саме: створення Національної ради реформ, реформування поліції, проведення люстрації працівників правозахисної сфери, облаштування внутрішньо переміщених осіб.
В цілому позитивно оцінюючи Доповідь та визнаючи зусилля Місії ООН з прав людини та УВКПЛ в цілому підготувати неупереджений об‘єктивний документ, не можемо обійти увагою невисвітлення в ньому підривної ролі Російської Федерації в ескалації ситуації на Сході України. РФ, яка, власне, і розв‘язала фактичну війну проти нашої держави, цинічно намагається представити конфлікт у Донецькій та Луганській областях як класичний внутрішній конфлікт, що підпадає під відповідну класифікацію міжнародного гуманітарного права.

З переліку порушень прав людини та злочинів, що кояться терористами, зникли зафіксовані у попередніх доповідях згадування про використання ними людей як живих щитів, мінування житлових та громадських будівель тощо.
Доповідь оминає кричущу ситуацію з викраденим з України російськими спецслужбами військовослужбовцем Надією Савченко, незважаючи на широкий міжнародний резонанс її справи та непоодинокі запевнення, у т.ч. з боку Верховного комісара Наві Піллей, у приділенні цьому питанню належної уваги саме Моніторинговою місією ООН з прав людини.

Один з висновків Доповіді полягає у тому, що корінні причини нинішньої кризи в Україні пов’язані з систематичними та структурними обмеженнями основних прав людини, слабкістю правоохоронних установ та широко розповсюдженою корупцією. При цьому не відображено основної причини кризи – ворожих та агресивних дій Російської Федерації на сході України. Зосередженість авторів Доповіді на гуманітарній складовій нинішньої надзвичайно складної ситуації, в якій опинилась Україна, не може слугувати мовчазним виправданням для справжніх її винуватців.

Ми готові й надалі розвивати і поглиблювати взаємодію з УВКПЛ й вдячні за рекомендації, покликані покращити стан захисту прав людини в нашій країні. Свідченням цьому є рішення Уряду України подовжити мандат Місії ООН з прав людини на новий тримісячний період до 15 грудня 2014 р.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 09:37
На Миколаївщині судитимуть посадовця лісгоспу, якого ДБ ...
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення