Здобутки та ініціативи Держлікслужби - відкритий діалог із ЗМІ

26.11 17:19    
Голова Держлікслужби України Михайло Пасічник зустрівся із журналістами вітчизняних видань. У рамках відкритого діалогу він розповів, що вдалося зробити за 5 місяців та про деякі нові ініціативи відомства щодо дерегуляції ринку та децентралізації управлінських функцій, відповів на запитання.

Михайло Францович зазначив: «Прийшовши на посаду Голови Держлікслужби України я поставив собі одну із цілей – налагодити відкритий, прозорий діалог з усіма учасниками ринку, безпосередньо від них почути, що зараз турбує операторів галузі. Саме тому, фактично за два тижні після мого призначення Головою Держлікслужби, було скликано розширену нараду на тему «Професійний діалог: громадські ініціативи у регуляторному просторі фармацевтичної галузі» за результатами якої наказом Держлікслужби України від 23 червня 2014 № 801 створено 5 робочих груп Держлікслужби. До роботи в таких групах ми запросили всіх суб’єктів та експертів ринку, щоб спільно із фахівцями Держлікслужби та МОЗу реформувати законодавство. Разом ми створили прогресивні проекти нормативно-правових актів, які, я вірю, попри неповороткість бюрократичної системи, будуть невдовзі затвердженими. Цим стабільним законодавством бізнес має користуватися десятиріччя».

Окрім того, за ці 5 місяців Михайло Пасічник відвідав усі регіони України. За цей час на робочих нарадах Голова Держлікслужби України зустрівся з представниками професійних асоціацій, громадських організацій та з понад тисячею суб’єктів господарювання, а це понад 20% із загальної кількості.
«Одні з останніх вражень, ми налагодили відкритий діалог з обговорення нагальних проблем функціонування регіональних фармринків, вивчили та врахували ініціативи, що є на місцях, отримали потужний зворотній зв'язок щодо діяльності Держлікслужби. Зокрема, під час спілкування з представниками ФОПів на Вінниччині, Миколаївщині та Дніпропетровщині ми одержали широку підтримку наших законодавчих ініціатив, ними була відзначена відкритість у роботі нової команди Держлікслужби та відсутність будь-якого тиску на фізичних осіб-підприємців з боку служби. Порівняно з іншими операторами ринку, ФОПи не відчувають щодо себе вибіркового ставлення. Та це й неможливо з огляду на обмеження перевірок Держлікслужби до кінця року. Річ в тім, що після здійснення секвестру Державного бюджету на 2014 р. та внесення інших змін, контролюючим органам обмежено проведення перевірок суб’єктів господарювання до кінця 2014 р.», - зауважив Михайло Пасічник.

Нині такі перевірки здійснюються тільки за заявкою суб’єкта господарювання та з дозволу КМУ, який надається відповідним урядовим розпорядженням (згідно з постановою КМУ від 13.08.2014 р. № 408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами»).

«Хочу відзначити, що кожен регіон має свою специфіку, свої індивідуальні особливості, питання та ініціативи. Зараз вони всі зібрані і будуть враховані в новій програмі дій та пропозицій, які ініціює Держлікслужба. Зокрема, ми виступаємо з ініціативою передачі функції з ліцензування роздрібної торгівлі лікарськими засобами територіальним органам Держлікслужби України. Тоді підприємцям не потрібно буде їздити до столиці для отримання дозвільних документів, всі ці питання вони будуть вирішувати оперативно на місцях, в обласних центрах. Цим кроком ми хочемо максимально спростити умови для старту та ведення бізнесу», - прокоментував Михайло Пасічник.

Інша новація спрямована на диверсифікацію ризиків для підприємців. Адже на сьогодні суб’єкт господарювання отримує одну ліцензію, при цьому він може мати не одну аптеку, а розгалужену систему з десятків закладів. Пропозиція служби - переглянути цей підхід і надавати ліцензії окремо на кожне місце провадження діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

«Цим кроком ми вирішимо нагальну проблему ринку. Річ в тім, що зараз, у разі порушення ліцензійних умови однією аптекою з мережі, до відповідальності, яка може вилитись у позбавлення ліцензії, притягається суб’єкт господарювання, що володіє мережею. Ініціатива Держлікслужби спрямована на застосовування санкцій, що передбачені законодавством безпосередньо стосовно порушника, в той час як решта аптек мережі продовжуватиме здійснювати господарську діяльність», - роз’яснив Михайло Пасічник.

Після відвідин регіонів оголилася ще одна нагальна проблема, пов’язана з виготовленням лікарських засобів в умовах аптеки.
Сьогодні такі аптеки, окрім соціальної функції – виготовлення ліків за індивідуальним приписом лікаря, несуть ще й стратегічну: у випадку блокади окремої території та перекриття поставок ліків – аптеки з виготовленням ліків можуть значною мірою забезпечувати потреби лікувальних установ у стерильних розчинах. Це питання в сучасних умовах проведення АТО набуває особливого значення та актуальності.
Тому Держлікслужба вже ініціювала проведення всеукраїнської наради з керівниками аптек, які виготовляють лікарські засоби з тим, щоб опрацювати усі проблемні питання та виробити регуляторні рішення для підтримки цього надважливого напрямку аптечної справи.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:08
Поліцейські розшукують підозрюваного у замаху на умисне ...
Сьогодні 00:07
В Україні запрацював координаційний центр інтегрованого ...
Сьогодні 00:06
Судитимуть трьох осіб, які за 10,5 тис дол переправляли ...
Сьогодні 00:06
Генпрокурор та Голова Представництва Дитячого фонду ООН ...
Сьогодні 00:02
На Тернопільщині слідчі оголосили підозру працівнику аг ...
Сьогодні 00:05
Держспецзв'язку: росіяни пошкодили телевізійну вежу у ...
Сьогодні 00:03
Країни «великої сімки» долучаться до відновлення та мод ...
Вчора 23:59
Прикордонники затримали на під’їзді до кордону з Румуні ...
Вчора 23:57
Драганчук: В умовах війни Україна досягла значного прог ...
Вчора 23:55
Галущенко на засіданні Координаційної групи G7+: Маємо ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення