Павло Петренко презентував у Європі реформи у сфері юстиції

29.01 19:09    
У четвер, 29 січня, Міністр юстиції Павло Петренко відвідав із одноденним візитом м. Рига (Латвійська Республіка), де взяв участь у міністерському засіданні ініціативи ЄС «Східне партнерство» з питань юстиції та внутрішніх справ. Під час заходу Міністр презентував колегам із Європейського Союзу реформи, що їх реалізовує український Уряд, зокрема, у частині боротьби з корупцією, судової реформи, реформи правоохоронних органів та системи юстиції.

За словами Міністра, на додаток до вже існуючого плідного співробітництва з багатьма Міністерствами юстиції Європи у двосторонньому вимірі, формат багатостороннього засідання «є дійсно унікальною та корисною платформою для підтвердження відданості держав Європи спільним цінностям демократії, верховенства права, поваги до прав людини та фундаментальних принципів міжнародного права». А події, що розгортаються в Україні, як ніколи, потребують такої консолідації всіх держав Європи.

Міністр ознайомив учасників зібрання із перебігом антикорупційних реформ в Україні, які базуються на законодавстві, що відповідає європейським стандартам.
Зокрема, він поінформував присутніх про те, що у Верховній Раді найближчим часом буде прийнятий законопроект, який забезпечить викладення у новій редакції Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та внесення системних змін до процесуальних кодексів України та інших законодавчих актів.
«Зокрема, буде вдосконалено процес добору, кар’єри і відповідальності суддів на основі прозорих та об’єктивних критеріїв, забезпечено гарантоване право на доступ до правосуддя, у тому числі безпосередній доступ до Верховного Суду України, посилено роль Верховного Суду України у питаннях забезпечення єдності судової практики, оптимізації правил здійснення правосуддя», - відзначив Міністр.

Не менш значущою складовою реформи, зокрема, системи правосуддя, в Україні є боротьба з корупцією. Павло Петренко відзначив, що протягом 2014 року парламентом були ухвалені вирішальні у цьому напрямку рішення: утворено Національне антикорупційне бюро, як правоохоронний орган, та Національне агентство з питань запобігання корупції, на яке покладаються завдання, зокрема, із забезпечення дотримання публічними службовцями законодавства щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, правил етичної поведінки, здійснення щодо них заходів фінансового контролю тощо.
Окремо Міністр зупинився на питанні реформування правоохоронних органів.

«Одним із перших кроків у цьому напрямку стало ухвалення у 2014 році нового Закону України «Про прокуратуру», схваленого Венеціанською Комісією. Законом суттєво скорочено функції прокуратури, оптимізовано саму систему органів прокуратури, позбавлено невластивої їй функції загального нагляду», - повідомив він.

За словами Павла Петренка, реформування органів внутрішніх справ відбувається на основі відповідної Стратегії, схваленої Урядом у жовтні 2014 року, яка має на меті перетворення МВС на орган європейського зразка та формування в його складі поліції як головного органу із забезпечення громадської безпеки.
Також Міністр поділився із європейськими колегами досвідом реалізації процесу очищення влади та реформи системи державного управління, а також процесів внутрішньої оптимізації у Мінюсті. Так, 21 січня рішенням Кабміну було ліквідовано державні виконавчу та реєстраційну служби, а відповідні функції передані Міністерству юстиції, відбулося скорочення центрального апарату та територіальних органів юстиції.

"Оптимізація структури дозволить вивільнити додатковий фінансовий ресурс, який буде направлено на збільшення заробітних плат співробітників, які працюють в органах юстиції, а розроблена спільно з міжнародними експертами система оцінки ефективності роботи співробітників забезпечить добір кваліфікованих кадрів», - відзначив Міністр.

Підсумовуючи, Павло Петренко підкреслив, що на сьогодні в Україні фактично впроваджуються докорінні реформи у всіх напрямках, охоплених сферою юстиції, результатом яких має стати віра громадян у справедливе правосуддя, верховенство права та усунення корупції.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення