Фармацевтичні компанії та бізнес-клани хочуть зірвати передачу закупівель ліків міжнародним організаціям

26.02 16:23    
Шановний пане Голово!


Ми, представники пацієнтських та антикорупційних організацій, занепокоєні загрозою зриву передачі закупівель ліків міжнародним організаціям та звертаємося до Вас за допомогою у врегулюванні цієї ситуації.

Справа в тому, що відповідно до вимоги Коаліційної угоди та Програми дій уряду, цього року Міністерство охорони здоров’я повинно передати закупівлі ліків та виробів медичного призначення міжнародним організаціям, зокрема ВООЗ та ЮНІСЕФ.

Міністерство охорони здоров’я спільно з Комітетом охорони здоров’я, міжнародними та громадськими організаціями підготувало пакет законопроектів (№2150 та 2151 відповідно), якими врегульовується процес передачі закупівель міжнародним організаціям. Ці законопроекти стали наслідком довготривалих перемовин з міжнародними експертами та організаціями та враховують всі зміни, які необхідно внести до українського законодавства.

Разом з тим представники фармацевтичного бізнесу та інших зацікавлених бізнес-структур зареєстрували 4 альтернативних законопроекти – 2150-1, 2150-2, 2151-1 та 2151-2, метою яких є затягування розгляду законопроектів у сесійній залі, що призведе до зриву передачі закупівель, яка повинна відбутися не пізніше середини березня 2015 року. Крім того, законопроекти, які врегульовують ті самі норми, були зареєстровані і в іншому комітеті, а саме законопроекти 2152 та 2152-1. Авторами альтернативних законопроектів, які насправді дублюють подані Міністерством охорони здоров’я та Комітетом охорони здоров’я законопроектами є Гліб Загорій, власник фармацевтичної компанії «Дарниця», а також Олександр Третяков, Ігор Алєксєєв та Олександр Дроздик, а також І. Сисоєнко та К. Яриніч. Юридичний аналіз законопроектів показує, що незважаючи на те, що альтернативний пакет законопроектів був фактично скопійований з основного законопроекту, він все ж таки містить низку відмінностей, які спрямовані на унеможливлення імплементації самої ідеї міжнародних закупівель. Зокрема, в альтернативному законопроекті відсутня необхідна конкретика, яка забезпечувала прийняття належних підзаконних актів.

Більше того, строк дії реєстрації та терміни постачання препаратів в альтернативному законопроекті обмежуються 2015 роком, що знову ж таки робить цей проект таким, що не може бути реалізований. Саме тому, детально проаналізувавши всі зареєстровані на сьогодні законопроекти можна стверджувати одне – це є штучне блокування передачі закупівель ліків міжнародним організаціям.

Шановний Володимире Борисовичу! Звертаємося до Вас із закликом поставити в порядок денний сесії законопроекти 2150 та 2151 та не допустити зриву передачі закупівель ліків міжнародним організаціям. Від цього залежить життя сотень тисяч українських пацієнтів та дітей, а також закупівля вакцин, яка була провалена минулого року.

З повагою,

Дмитро Шерембей,
Голова правління БФ «Пацієнти України»

Віталій Шабунін,
Голова Правління ГО «Центр протидії корупції»

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення