У Мінсоцполітики розпочалося засідання експертної місії з питання розвитку системи соціального захисту

25.03 19:12    
25 березня у Мінсоцполітики розпочалося засідання експертної місії в рамках проекту ТАІЕХ з питання розвитку системи соціального захисту за участю фахівців Мінсоцполітики і представників Польщі та Фінляндії, яке триватиме три дні.

Відкриваючи зібрання, перший заступник Міністра соціальної політики Василь Шевченко насамперед подякував міжнародній спільності за підтримку України у цей складний для неї час.

«Україна – держава, яка зазнає потужної військової, економічної та інформаційної агресії, значного руйнування житлової, транспортної та соціальної інфраструктури на Сході. У таких умовах зростає навантаження на соціальну сферу, адже виникла необхідність забезпечувати соціальну підтримку для понад мільйона громадян, внутрішньо переміщених в інші регіони. 80% з них – пенсіонери, діти та інваліди, тобто ті категорії, які потребують турботи держави. Інша проблема – працевлаштування переселенців працездатного віку, які до того працювали на великих промислових підприємствах або на шахтах. Відповідно, їм тепер треба переорієнтовуватися на інші професії. На все це спрямовуються значні ресурси», - сказав Василь Шевченко.

Однак, незважаючи на це, за словами першого заступника Міністра, Уряд має політичну волю, не зупиняючись, здійснювати перетворення: «Хочемо побудувати таку систему соціальних відносин, яка б була зрозумілою для громадян і водночас відповідала б можливостям бюджету. Дуже сподіваємося, що наша співпраця, досвід країн ЄС і, зокрема, наших сусідів – Польщі та Фінляндії, у цій сфері допоможе нам у проведенні таких змін і досягненні головної мети – впровадження європейських стандартів якості життя».

Зі свого боку, координатор секторів охорони здоров’я та соціального захисту Представництва ЄС в Україні Сергій Полюк, який також брав участь у заході, підкреслив, що нинішня зустріч – це перший крок. Але він сподівається, що обмін досвідом, консультаціями, конкретними порадами, розвиток контактів з колегами з країн Європейського Союзу стане традицією. «Безумовно, це буде тільки на користь, і проект ТАІЕХ, який вже довів свою дієвість, сприятиме цьому», - зазначив він.

Як підкреслила директор Департаменту стратегічного планування та аналізу Мінсоцполітики Ольга Крентовська, в сучасних умовах виникли нові реалії політичного та громадського життя, які вимагають нового підходу та нового рівня розвитку соціального захисту населення, впровадження нових шляхів та методів, що дозволять працювати більш результативно на користь тих, хто дійсно потребує соціального захисту. Для цього Мінсоцполітики передбачає здійснити низку соціально-економічних реформ, які стосуються легалізації відносин у сфері зайнятості населення, удосконалення системи соціальних стандартів та гарантій та системи соціального страхування, реформування системи соціальних послуг та соціальної допомоги і пільг, побудови багаторівневої пенсійної системи тощо.

«Також на розвиток соціальної політики впливає проведення інших важливих реформ. Насамперед – це децентралізація державної влади та реформування місцевого самоврядування, децентралізація бюджетних відносин. Оскільки наші колеги з Фінляндії та Польщі вже пройшли цей шлях, ми сподіваємося, що їхні рекомендації допоможуть нам у подальшій діяльності», - наголосила Ольга Крентовська.

У перший день засідання експертної місії Генеральний директор Державної адміністрації Східної Фінляндії Еллі Аалтонен поділилася досвідом своєї країни щодо розподілу повноважень між центральними органами виконавчої влади й органами місцевого самоврядування та функціонування системи соціального захисту. А заступник директора Департаменту соціальної допомоги та інтеграції Міністерства праці та соціальної політики Польщі Анна Прекурат розповіла про децентралізацію коштів державного бюджету на своїй батьківщині, а також про досвід Польщі стосовно програм соціального захисту органів самоврядування.
У наступні два дні сторони запланували обговорити теми щодо державних соціальних гарантій і стандартів, реформування системи надання соціальних послуг, фінансового забезпечення соціальних послуг та перехід до механізму їх фінансування на основі державних стандартів, оплати праці та інші.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 23:04
Відбулося засідання Наглядової ради Центру гуманітарног ...
Вчора 23:02
36 млрд грн банківських кредитів отримали аграрії на ро ...
Вчора 21:00
СБУ затримала помічника Шуфрича, який фінансував росгва ...
Вчора 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Вчора 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
17 квітня 15:50
Жіночий рюкзак та кросівки: які вибрати для абсолютної ...
17 квітня 10:14
Для чого потрібна індивідуальна упаковка?
16 квітня 23:46
Курорты в Болгарии: От полноценного отдыха – до позитив ...
15 квітня 23:13
Онлайн-оценка золотых монет: как не ошибиться с выбором ...
15 квітня 17:50
Особливості запальничок та розпалювачів для гриля
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення