Міністерство культури працюватиме для адаптації стандартів ЄС за 25 напрямами

28.03 18:35    
Міністерство культури проводитиме заходи за 25 напрямами в ході імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Про це повідомив заступник Міністра культури з питань європейської інтеграції Андрій Вітренко.
Відповідний План заходів на період до 2017 року затверджений 24 березня наказом Віце-прем’єр-міністра – Міністра культури В’ячеслава Кириленка. У новій редакції Плану додано індикатори виконання.
Так, у напрямку «Забезпечення презентації української культури шляхом участі у програмах та проектах ЄС» цього року буде опрацьовано можливості сприяння розвитку вітчизняної кінематографії та її просування за кордоном; у напрямку «Просування національного культурного продукту у європейський простір» передбачено організацію національних павільйонів на провідних європейських кінофестивалях, підтримка проведення міжнародних кінофестивалів на території України – Одеського МКФ, Київського МКФ «Молодість», фестивалю документального кіно про права людини «Docudays UA», фестивалю німого кіно і сучасної музики «Німі ночі». також буде запроваджено фінансування на конкурсній основі для участі українських митців у проектах за кордоном.
У рамках європейської культурної політики буде вивчено досвід роботи національних культурних інституцій в організації EUNIC, можливості участі у програмі ЄС «Креативна Європа» без сплати внеску та створення національного представництва програми; приєднання до Європейського фонду підтримки кіно ЄВРІМАЖ.
Програмою передбачено реформування державного управління в сфері культури, на що буде залучена технічна допомога Євросоюзу, а також сприяння обмінам та дослідженням між культурними інституціями України та країн ЄС. Протягом терміну дії Програми буде надаватися сприяння прямим контактам між закладами, установами, організаціями, музеями, закладами музейного типу, науково-дослідними установами у сфері культури, охорони культурної спадщини, а також архівними установами України та держав-членів ЄС .
У рамках співпраці з ЄС буде ухвалено Стратегію розвитку сфери культури до 2025 року та оновлено базу двосторонніх договорів з країнами ЄС у сфері культури.
У сфері збереження національної спадщини будуть створені національні переліки нематеріальної спадщини та прийнято відповідний закон; надаватиметься сприяння дослідженням усних традицій, виконавських мистецтв, звичаїв, обрядів, свят, ремесел тощо.
Так само буде розвиватися нормативно-правова база із захисту культурної спадщини, обігу культурних цінностей відповідно до міжнародних угод. Сприяння збереженню кіноспадщини, зокрема, встановленню партнерських зв’язків державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” з європейськими кіноархівами.
Відповідно до Плану, Україна впроваджуватиме найкращі методи управління об’єктами всесвітньої культурної спадщини, що застосовуються в ЄС. Так, з 2016 року буде організовано стажування, підготовки планів управління українськими об’єктами всесвітньої спадщини, заходів з моніторингу стану збереження українських та транскордонних об’єктів всесвітньої спадщини. Передбачається організація моніторингу об’єктів всесвітньої спадщини на території України відповідно до вимог міжнародного та національного законодавства.
У напрямку «Визначення планувальних обмежень з урахуванням охоронних зон об’єктів культурної спадщини та вимог містобудівної документації на регіональному та місцевому рівні» планується визначити зони охорони пам’яток, історичних ареалів населених місць, включення зазначених відомостей до історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць; визначення у містобудівній документації на регіональному та місцевому рівнях планувальних обмежень з урахуванням зон охорони пам’яток культурної спадщини, історичних ареалів населених місць. Програма передбачає вступ України до Міжнародного центру вивчення, охорони та реставрації культурних надбань (ІККРОМ) до кінця 2015 року.
Міжнародна допомога буде залучена для створення електронного реєстру нерухомих об’єктів культурної спадщини України до кінця 2017 року.
Для зменшення ризиків від експлуатації об’єктів культурної спадщини буде проведено низку заходів, щоб збільшити обізнаність приватного сектору про такі загрози та мінімізувати їх.
Документом передбачається проведення наукових досліджень традиційних та сучасних матеріалів та технологій для реставрації об’єктів національної та всесвітньої культурної спадщини. у цьому напрямку будуть організовані наукові обміні та укладено угоди між профільними вищими навчальними закладами, музеями, дослідницькими інституціями для підвищення кваліфікації спеціалістів у сфері охорони культурної спадщини.
План співпраці з ЄС передбачає імплементацію Конвенції про охорону і заохочення розмаїття форм культурного самовираження – у цьому напрямку на базі закордонних практик будуть створені програми із заохочення людей до творчості (проведення фестивалів традиційної культури, майстер-класів з народних промислів тощо). До кінця поточного року має бути прийнято нормативну базу для розвиту креативних індустрій (зокрема, ухвалення закону про національний культурний продукт до кінця поточного року). У третьому кварталі 2015 року планується проведення круглого столу на тему «Трансформація європейських культурних програм: досвід та перспективи» (у рамках ініціативи ЄС «Східне партнерство»).

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua/
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення