Президент України Петро Порошенко передав знайдені співробітникам Держприкордонслужби 17 картин, вкрадених в Італії

21.12 15:08    
Сьогодні Президент Петро Порошенко передав 17 картин Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Карото і Мантеньї, які були викрадені з міському музею Кастельвеккіо міста Верона у листопаді 2015 року. Художні полотна були затримані Державною прикордонною службою України у травні цього року при підготовці до переправи на територію Молдови і таким чином були врятовані.

Звертаючись до присутніх у залі Музею Ханенків, де до цього часу перебували картини, Петро Порошенко привітав із завершенням усіх офіційних процедур та необхідних експертиз та передачею шедеврів італійських художників.

«Жахлива трагедія сталася, коли картини найкращих майстрів людства – Рубенса, Тінторетто, Белліні – були вкрадені з музею міста Верона. Я думаю, що це ніби як частину серця вкрали у цього міста. Але завдяки ефективній співпраці прокуратури, слідчих, прикордонників, інших українських правоохоронців вдалося не лише перекрити канал контрабанди мистецьких цінностей, не лише затримати контрабандистів, але й знайти ці безцінні твори мистецтва, які ми сьогодні, після завершення всіх офіційних процедур, повертаємо нашим італійським друзям», - сказав Петро Порошенко.

За словами Глави держави, сьогодні, коли ці картини повертають Італії, відбулись дуже плідні переговори, які дозволять встановити братні та ефективні стосунки між українськими і італійськими музеями, театрами і це буде на користь дружби між нашими країнами, між українським та італійським народами.
Нагадаємо, що навесні цього року співробітники Держприкордонслужби спільно з військовою прокуратурою Південного регіону виявили 17 картин, які викрали з музею «Кастельвеккьо». Ці картини ще наприкінці листопада минулого року були викрадені з італійського музею в Вероні. Виявити полотна на острові Турунчук в Одеській області, правоохоронцям вдалося в результаті тривалих та копітких оперативно-розшукових заходів. Картини вже були підготовлені до контрабандного переміщення з України на територію Молдови.

Співробітники прикордонного відомства розпочали оперативно-розшукові заходи відразу, отримавши інформацію про слід викрадених в Італії шедеврів мистецтва. Проведення операції було на особистому контролі Президента України. Також, щоб віднайти старовинні роботи художників, українські прикордонники організували взаємодію з молдовськими колегами, в результаті чого було встановлено можливих координаторів крадіжки.
В ході операції прикордонники з’ясували, що для переховування картини були незаконно переміщені в Одеську область, можливо з використанням міжнародних поштових перевезень. Слідство також встановило членів транскордонної злочинної групи, серед яких були громадяни України, Молдови та Росії, а також осіб, які мали збувати полотна в Україні та Росії. Також під час оперативних заходів прикордонники отримали дані, що розшук картин перебуває і у сфері інтересів ФСБ РФ, а крадії взяті нею під свій контроль. Крім того, ФСБ планувала власну операцію з вивезення картин до Придністров’я, яке є підконтрольним Росії.

Серед знайдених картин, сума оцінки яких склала близько 16 мільйонів євро, були витвори мистецтва таких художників як Рубенс, Тінторетто, Пізанелло, Каротто, Ганс Де Йоде та Мантенья та інших митців.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення