Керівники обласної ради вітають зі святом Першого дзвоника та діляться спогадами про шкільні роки

01.09 09:40    
У перший день осені, з року в рік, в усіх навчальних закладах лунають перші дзвоники. Для наймолодших школярів він дійсно буде першим, для них цей звук особливий – він сповіщає про початок нового етапу їхнього життя. Для найстарших – це останній перший дзвоник, і через рік майбутні випускники вступатимуть у доросле та самостійне життя.

Цього дня керівники обласної ради вітають школярів зі святом Першого дзвоника, діляться своїми спогадами про шкільне навчання і разом із вітаннями вирішили надати учням корисні поради, на що треба звертати увагу у школі.

Голова обласної ради Володимир Ширма
Довелося вчитися у двох школах – перша, восьмирічна, у рідному селі Хутір-Мокляки Ємільчинського району, до якої в перший клас пішов у 1969 році. Потім Кулішівська середня школа, до неї ходив пішки 3 км.

У школі вчитися хотілося. По-доброму заздрив і братові, який на рік старший за мене, і друзям-сусідам, які вже вчилися в школі. Часто приходив до школи і заглядав у вікна, аби подивитися, як проходять уроки, відвідував різноманітні шкільні заходи. Тому для мене перший день у першому класі - це знакова подія.

Своїй першій вчительці «завинив» пальто. Так склалося, що з першою вчителькою вперше «зустрівся» тоді, коли моя мати їхала мене народжувати. Машина по дорозі до лікарні застрягла, а Валентина Гнатівна допомагала її штовхати і замастила пальто. І зараз, під час зустрічей з нею, вона згадує цей випадок і жартома каже, що я маю купити їй нове пальто.

Вчився майже на «відмінно». Закінчив школу з однією «четвіркою» – по геометрії, по всіх інших предметах були «п’ятірки». Більше полюбляв гуманітарні науки. Цікавився історією, перечитував наперед підручники з історії мого старшого брата. Ще зі школи і до цього часу захопився грою у волейбол. Якось у школі так загралися, що забули про час і пропустили кілька уроків. Подобався предмет з військової підготовки, бо мали доступ до зброї. Я один з небагатьох учнів, кому вчитель дозволяв після уроків, ввечері, безпосередньо у класі, стріляти з карабіна по мішені.

Для мене зараз однокласники – це ті люди, яким від тебе нічого не треба. Ми просто спілкуємося, згадуємо шкільні роки, підтримуємо одне одного. З де ким навіть породичалися - стали кумами.

Хочу побажати школярам – впевненості. Зараз непрості часи, але це той період, коли для молоді є дуже багато можливостей для їхньої реалізації, а для цього необхідно мати впевненість у собі та власних силах. І обов’язково потрібно довіряти вчителям і слухати батьків – вони ніколи нічого поганого не порадять.
Керівники обласної ради вітають зі святом Першого дзвоника та діляться спогадами про шкільні роки


Перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко
Перший дзвоник для мене пролунав 1984 року у Києві у школі №226, в якій провчився 9 класів. У 1992 році вступив до Київського ліцею бізнесу, який на той час був одним із передових навчальних закладів з новою системою навчання.

У перші роки навчання, вже 1 вересня мені хотілося, щоб настало 25 травня, з нетерпінням чекав закінчення навчального року і літніх канікул. Подорослішавши, коли шкільний колектив став більш згуртованим, то хотілося, аби скоріше розпочався навчальний рік, відчувалося бажання якнайшвидше зустрітися, поспілкуватися з однокласниками.

Вчився у школі на «добре». У початковій школі отримував лише «п’ятірки», навіть одного року приніс похвальний лист за відмінне навчання. У середній школі вчився вже не так відмінно, але без «трійок». З поведінкою було по-різному – і з уроків могли вигнати, і ганчіркою кидався, одного разу навіть у вчителя влучив, але переважно був спокійним і старанним учнем.

У школі була схильність до точних наук. Найбільше подобалась математика, водночас не полюбляв фізику і ніяк не розумів хімію. Навіть вже у «виші» намагався втямити, що ж це таке «валентність». Цікавився авіамоделюванням – виготовляв літаки, займався греко-римською боротьбою.

Найчастіше зараз спілкуюся з тими однокласниками, з якими навчався в ліцеї. Це був єдиний на той час приватний заклад, і у ньому панував такий собі ексклюзивний клімат навчання. Аби вступити до ліцеї, довелося складати IQ-тести. Кількість претендентів - величезна, конкурс - 60 підлітків на одне місце. Навчання у ліцеї було спрямовано на формування лідерських та управлінських якостей, розвиток стратегічного мислення, вивчали логіку, психологію, навчали швидкому читанню.

Вже зараз, у дорослому віці, розумію, що від школи потрібно брати все, що вона дає – всі знання і навички. Вони допоможуть у житті. Якщо була б можливість повернутися у минуле, то ставився б до навчання більш серйозно, глибше б опановував шкільні предмети. Тоді я цього не розумів. Саме зі школи потрібно починати накопичувати якомога більше знань і продовжувати це робити все своє життя. Зараз раджу це робити своїм дітям.

Бажаю школярам завжди бути у гарному, позитивному настрої. На позитиві краще і легше даватимуться знання. І обов’язково відповідально ставитися до шкільного навчання, адже – це робота на майбутнє, і чим краще її зробити у школі, тим кращих результатів можна досягти у житті.
Керівники обласної ради вітають зі святом Першого дзвоника та діляться спогадами про шкільні роки


Заступник голови обласної ради Максим Вілівчук
У перший клас пішов у 1989 році у м. Житомирі у загальноосвітню школу №8, а закінчив її у 1997 році. Продовжувати навчання у школі не став, вирішив отримати професію, тому вступив до Житомирського професійно-технічного ліцею №8, де провчився до 2000 року.

Свій перший день у школі пам’ятаю не дуже виразно. Були відчуття, що навколо багато незнайомих людей, багато чого незрозумілого, неясно, що треба робити. Зі своєю першою вчителькою спілкуюся й до цього часу. Так склалося, що цього року моя донька іде у перший клас у ту ж саму школу, яку закінчив я, і моя перша вчителька теж буде її навчати.

У школі навчався посередньо, але поведінка завжди була доброю, жодного уроку не прогуляв. За складом розуму – я гуманітарій, тому звісно подобались гуманітарні предмети, але найбільше географія і іноземна мова. Пам’ятаю, що за кишенькові гроші, які мені давали батьки, я купував у кіосках газету «Times»і намагався по ній вивчати англійську. Таких предметів, які б мені не подобались – не було, але були складні, незрозумілі – хімія, фізика.

Шкільний клас був достатньо дружній. З деякими однокласниками спілкуюся й до цього часу, дехто з них обіймає високі посади у м. Києві. Нещодавно з днем народження мене вітав товариш, з яким я провів за однією партою 5 шкільних років.

Навчався в нелегкий для країни час – період, коли Україна робила перші кроки як незалежна держава. У школах було холодно, не працювали їдальні, вчителі не отримували заробітної плати по кілька місяців, але вони все одно приходили до учнів, щоб передати свої знання і робили навіть більше, ніж того вимагала програма. Найбільше запам’ятались заняття у шкільному театральному гуртку, в одній із вистав довелось грати навіть головну роль.

Школярам, зокрема, першокласникам хочу побажати терпіння – це те, чого від них вимагають у перші дні навчання, і це те, що для них є незрозумілим і подекуди неможливим, а старшокласникам - отримати якомога більше шкільних знань і знайти свій вірний шлях, своє покликання, що стане сенсом їхнього життя.
Керівники обласної ради вітають зі святом Першого дзвоника та діляться спогадами про шкільні роки

Прес-служба обласної ради

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 12:06
Волынь примет 500 вынужденных переселенцев из Донецкой ...
Сьогодні 12:03
Волинянки мають потужний волейбольний удар
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення