У Житомирі обговорили питання ощадливого використання енергоресурсів

У Житомирі обговорили питання ощадливого використання енергоресурсів

28.09 17:18    
Ключові питання, пов’язані із термомодернізацією багатоквартирних житлових будинків, а також доступними фінансовими інструментами, якими можуть скористатися їх мешканці, обговорили у Житомирі під час дискусії «Енергоефективне житло - запорука сталого розвитку громади». Захід відбувся у рамках інформаційного туру «Енергія твого дому».

В Житомирі завершені, по окремим об’єктам, та продовжуються роботи з термореновації 29 будівель бюджетної сфери міста Житомира (садочків, шкіл, лікарень). Будівлі міста Житомира утеплюють за залучені кошти міжнародних донорів та організацій (НЕФКО, GIZ, SECO). Про це розповів гостям Житомира міський голова Сергій Сухомлин.

«Нещодавно відбулося засідання робочої групи з проекту Європейського інвестиційного банку, під час якого було підтримано заявку міста Житомира. А це модернізація 63-х бюджетних закладів Житомира, – розповів Сергій Сухомлин. За даною програмою, ми упродовж наступних декількох років завершимо термомодернізацію усіх лікарень, шкіл, садочків міста. Ми станемо першим містом в Україні, що проведе комплексну термомодернізацію всіх закладів бюджетної сфери».

Міський голова акцентував увагу на ефективності впровадження заходів з енергомоніторингу та термомодернізації: «Скорочення обсягу споживання енергоресурсів в натуральному виразі лише на 5% дозволяє в масштабі міста Житомира зекономити 4,4 млн грн в рік».

Експерти наголошують, що напередодні опалювального сезону питання енергоефективності – це не тільки питання енергонезалежності, а й комфорту і якості життя українців Кожен мешканець українського міста має зрозуміти результативність енергоощадливості, а головне – комплексного підходу до цих заходів.

«У питаннях економії енергії кожен має розпочинати з себе. Споживання енергоресурсів в Україні перевищує в три рази споживання в Європейських країнах зі схожим кліматом. 80% жителів України вважають, що економити енергію за них має хтось інший (підприємства, держава), але це не так. Спеціалісти кажуть, що завдяки простим методам енергоефективності 30-40% енергії може бути зекономлено в житловому секторі. Окрім іншого, енергоефективність – це ще й стимул розвитку держави, адже з розвитком підприємств, що спеціалізуються на енергоефективності створюватимуться нові робочі місця, які стануть джерелом податків і доходів до держбюджету», - зазначила Ольга Бороданкова, менеджер проектів у сфері енергоефективності представництва Європейського союзу в Україні.

Європейський Союз допомагає зі створенням законодавчої бази в Україні. Верховна Рада вже прийняла три важливі закони в сфері енергоефективності. Це закони «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про Фонд енергоефективності», а також Закон України «Про енергетичну ефективність будівель», які допоможуть споживачам зрозуміти за що вони платять, дізнатися про стан їх будинку.

Комплексне утеплення будинку потребує значних коштів, але завдяки державним програмам та кредитам, які надають банки, виконання повного спектру енергоефективних заходів стало більш доступним. У Житомирі діє міська програма підтримки «теплих» кредитів. За даною програмою ОСББ можуть отримати на вибір 30% від суми тіла кредиту або компенсацію всієї суми відсотків по кредиту. Крім того, за державною програмою компенсація складає 40-70% тіла кредиту та відшкодування з обласної ради - 10% від суми тіла кредиту. Таким чином, мінімально залучивши кошти банку можна отримати компенсацію на загальну суму 80 % тіла кредиту.
У Житомирі обговорили питання ощадливого використання енергоресурсів

«Теплі» кредити користуються популярністю серед житомирських ОСББ. Своїм досвідом отримання позики поділилася Людмила Галліна, голова ОСББ «Київська,52»: «Після відвідування одного з семінарів з питань енергоефективності, де йшлося про те, за рахунок чого ми втрачаємо тепло в будинку, ми разом із спеціалістом із тепловізором перевірили наш будинок і були шоковані від результатів перевірки. Перше, що ми зробили – взяли кредит на встановлення енергозберігаючих вікон. Ми боялися відповідальності за взяті кошти, через те для початку взяли невеликий кредит. За чотири місяці ми його сплатили. І зрозуміли, що готові йти далі. Наступним став комплексний кредит: ми утеплили будинок, змінили двері».

Людмила Галліна переконана, що вже наступного року мешканці ОСББ «Київська,52» помітять ефект від впровадження енергоощадливих заходів не лише у своїх квартирах, але й у зменшених вдвічі платіжках.

«У цьому році за рахунок інвестаційної програми місто допомагає нам із встановленням теплового лічильника. Я думаю, що платіжки ми побачимо вже з абсолютно з іншими сумами. У нас в будинку є 18 квартир з індивідуальним опаленнням, мешканці яких отримали ефект від термомодернізації минулого року. Їх економія склала 50 %», – ділиться пані Людмила.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:15
П'ятеро людей отримали травми в результаті двох ДТП на ...
Сьогодні 00:02
У Львівському районі внаслідок зіткнення з автомобілем ...
Вчора 23:58
Працівники поліції виявили 16-річного студента з наркот ...
Вчора 23:54
У Львові поліцейські затримали зловмисницю, підозрювану ...
Вчора 23:51
Малий бізнес Рівненщини сплатив до місцевих бюджетів ма ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення