На вулицях Житомирщини виявили 44 бездоглядні дитини

На вулицях Житомирщини виявили 44 бездоглядні дитини

21.01 12:05    
Завершуються Новорічні та Різдвяні свята - такі жадані та веселі для багатьох і, в першу чергу, дітлахів. Однак, як свідчать міліцейські хроніки, далеко не для всіх з них вони були по-справжньому гарними та радісними. І дорослі, дуже часто найрідніші люди – батьки або ж ті, хто їх замінює, - є тому винуватцями. Такі сумні висновки роблять працівники органів внутрішніх справ.

Як розповів начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Житомирській області Борис Васькевич, під час свят міліціонери разом із відповідними службами місьрайдержадміністрацій та представниками громадськості активізували проведення профілактичних рейдів, спрямованих на виявлення дітей, які у цей період, з тих чи інших причин, залишивши свої сім’ї або навчальні заклади, опинились на вулиці. Насамперед увага акцентувалась на місцях проведення святкових заходів, ринках, вокзалах тощо.

Тож лише упродовж 20 днів на вулицях населених пунктів області було виявлено 44 бездоглядні дитини. Які причини змусили хлопчину чи дівчину піти з дому, де їх батьки, опікуни і чи, як не страшно це звучить, помітили вони зникнення дитини? У кожному конкретному випадку міліціонери намагалися знайти відповідь та максимально позитивно вплинути на ситуацію. У будь-якому разі дітей забирали з холодних вулиць та доставляли до чергових частин міськрайвідділів, приймальника-розподільника чи притулку для неповнолітніх, допоки з’ясуються всі обставини їх мандрів.

Окремо працювали із так званими кризовими сім’ями, в яких ростуть діти. Не новина, що відсутність належного контролю з боку батьків за чадом, жорстокість та насильство дорослих – це основні чинники, які приводять дитину на вулицю та спонукають до, далеко не завжди усвідомлених, протиправних дій.

120 батьків або тих, хто їх замінює, були притягнені у цей період до адміністративної відповідальності за невиконання обов’язків по вихованню дітей, ще майже 200 осіб - за насильство в сім'ї.

Самі ж діти у цей час встигли скоїти 150 адміністративних правопорушень та 9 злочинів, серед яких і пияцтво, і дрібне хуліганство, і зберігання наркотиків, і крадіжки.

Напередодні Нового року у Радомишльському районі, у с. Чайківці, із автомобіля, залишеного власником, 22-річним киянином, на півгодини без нагляду, зникла значна сума грошей. Невідомі зламали замки дверей авто та викрали 6 тисяч 600 гривень. Працівники міліції встановили причетність до цієї крадіжки 4 місцевих жителів, одному із них ще не виповнилось 18. Тож старшим спільникам доведеться відповідати не лише за крадіжку, але й за втягнення неповнолітнього у злочинну діяльність. До речі, за такі дії Кримінальним кодексом України (ст.304) визначено покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 7 років. Якщо ж вони вчинені щодо малолітньої особи або батьком, матір'ю, вітчимом, мачухою, опікуном чи піклувальником, або особою, на яку покладено обов'язки щодо виховання потерпілого чи піклування про нього, - то позбавлення волі на строк від 4 до 10 років.

Відразу після Різдва двоє 15-річних підлітків у м. Коростені примудрилися на території підприємства, що охороняється, зірвати металеві грати із вікна одного з цехів та викрасти п'ять металевих заготівок для виготовлення запчастин до сільськогосподарської техніки. Навіщо? Здати на металобрухт? Переконливо пояснити свою далеко недитячу витівку хлопці не змогли.

Цей сумний калейдоскоп можна продовжувати, однак цілком очевидно, що сухі статистичні дані міліцейських хронік свідчать про життєві біди дітей, яким все ж таки можна було запобігти.



Алла Ващенко,
ВЗГ УМВС України
в Житомирській області

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення