Відбувся круглий стіл: «Житомирщина: шляхами міжнаціональної злагоди та миру». ФОТО

02.02 16:14    
Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в Прес-службі Житомирської облдержадміністрації, 29 січня в обласній адміністрації відбулось засідання за круглим столом на тему: «Житомирщина: шляхами міжнаціональної злагоди та миру».

Представники національно-культурних товариств області разом з головою Державного комітету України у справах національностей та релігій Юрієм Решетніковим, заступником голови облдержадміністрації Миколою Черненком та начальником управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації Миколою Сюравчиком обговорили питання:
роль національних меншин Житомирщини у становленні та розбудові громадянського суспільства;
особливості розвитку етнонаціональних відносин у Житомирській області;
здобутки та проблеми національно-культурних товариств Житомирщини, шляхи вирішення проблемних питань.

Від імені Уряду, Державного комітету України у справах національностей та релігій Юрій Решетніков висловив подяку керівництву області, місцевим національно-культурним товариствам за активну діяльність та висловив впевненість у тому, що держава і надалі забезпечить збереження та розвиток культур національних меншин.

Микола Черненко у своєму виступі наголосив, що завдяки налагодженню конструктивного діалогу владних структур з громадськими організаціями національних меншин, наполегливому провадженню політики відкритості та співпраці створено надійне підґрунтя для стабільності міжнаціонального миру та злагоди в багатонаціональній Житомирщині. Міжнаціональні відносини в області є толерантними, чому значною мірою сприяють спільні обласні фестивалі національних культур, участь представників національних спільнот у святкуванні історичних ювілеїв, пам’ятних дат в житті того чи іншого етносу.


Відбувся круглий стіл: «Житомирщина: шляхами міжнаціональної злагоди та миру». ФОТО


Відбувся круглий стіл: «Житомирщина: шляхами міжнаціональної злагоди та миру». ФОТО





Довідково:
Особливістю національного складу населення Житомирської області є його багатонаціональність. За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року, на території області проживають представники більше 100 національностей та народностей.

Українці є найбільшою за чисельною національною громадою в усіх регіонах області (90,3%). Друге місце складають росіяни – 5% загальної чисельності населення (місця компактного проживання - в містах області, с. Великі Кошарища Коростишівського району), третє - поляки (найбільша польська діаспора в Україні – близько 50 тис. осіб) – 3,5%. Найбільше поляків проживає в Баранівському районі – 10,7% від кількості жителів (близько 5 тис. осіб). Місцем компактного проживання польської громади є смт Довбиш (1925-1935рр. – польський національний район ім. Ю.Мархлевського на Житомирщині, єдиний в колишньому СРСР) та смт Мар’янівка Баранівського району, в Романівському – 10,6% (близько 3,5 тис. осіб), Червоноармійському (с. Новий Завод, с. Тетірка) – 8,9% (близько 2,3 тис. осіб), Володарсько-Волинському – 5,9% (близько 2,2 тис. осіб), Житомирському – 4,9% (близько 3,2 тис. осіб) та містах Житомирі – 4,9% (близько 13,9 тис. осіб), Бердичеві – 4,7% (близько 4,1 тис. осіб), Новограді-Волинському – 4,3% (близько 2,4 тис. осіб).

Значна частка білорусів складає населення Овруцького та Олевського районів, відповідно, 0,8 та 0,4% загальної чисельності жителів, а у містах Новоград-Волинському – 0,6%, Житомирі – 0,5%, Бердичеві – 0,4%.

За даними перепису 1989 року, євреїв в області налічувалось 21749 осіб, а в 2001 році їх кількість зменшилась на 87,7%, і становила 2670 осіб. Це пояснюється значним еміграційним рухом громадян єврейської національності за межі України.


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:10
У МВС відбулася робоча зустріч із представниками Європе ...
Сьогодні 11:02
У Дніпрі завершено аварійно-рятувальні роботи
Сьогодні 11:01
Около 11 тыс волынян зарегистрировались для прохождения ...
Сьогодні 10:59
7 волынских проектов по защите окружающей среды получат ...
Сьогодні 10:57
Івано-Франківські рятувальники ліквідували пожежу в при ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення