Троє житомирян віддали шахраям понад 75 тис грн за уявний порятунок рідних

20.04 09:42    
Поліція області продовжує фіксувати та розслідувати випадки ошуканств, коли до громадян телефонують незнайомці та вимагають гроші за «звільнення» їх дітей від відповідальності за вчинення злочинів. Днями троє житомирян віддали шахраям понад 75 тисяч гривень за уявний порятунок рідних.

17 квітня до Житомирського відділу поліції звернулась 74-річна жителька обласного центру із повідомленням про шахрайство. Пенсіонерка розповіла, що вночі до неї на мобільний номер зателефонував нібито син. Він із відчаєм у голосі просив про допомогу, адже вчинив ДТП і тепер йому загрожує серйозне покарання. Щоб уникнути цього, попросив передати гроші чоловікові, який приїде до неї. Перелякана пенсіонерка віддала незнайомцеві 1450 доларів США. І лише пообіді, зв’язавшись з сином, з’ясувала, що її ошукали.

Удень 18 квітня у схожу ситуацію потрапив 56-річний житель м. Житомира. Він намагався «врятувати сина від затримання поліцейськими». Чоловік віддав незнайомцеві, який під’їхав до його будинку, 2,5 тисячі гривень та 600 доларів США. За годину чоловік виявив, що з сином ніяких неприємностей не траплялось. Також «залагоджувала» наслідки уявного ДТП, вчиненого її сином, і 57-річна житомирянка. Жінка передала незнайомцеві 1 тисячу доларів США.

Нині у рамках кримінальних проваджень, розпочатих за ст. 190 (Шахрайство) ККУ триває встановлення осіб, причетних до злодіянь. Однак викриття шахраїв є досить складним, потребує тривалого часу та затрат ресурсів.

Разом з тим, поліцейські зазначають, що повідомленням про проблеми у рідних, які можна вирішити за допомогою «добродіїв», ні в якому разі не можна вірити. До того ж, слід пам’ятати, що залагоджувати такого роду неприємності за допомогою грошей – це злочин.

Поліцейські звертаються до жителів Житомирщини із застереженням:
- у разі, якщо вам повідомляють про затримання поліцією рідної людини, уточніть усі відомості, у тому числі й відділок, в якому знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до чергової частини поліції, з’ясуйте всі обставини та повідомте про вимагання грошей;

- спробуйте зв’язатись з людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч, – рідними, друзями, сусідами тощо;
- у разі візиту до вас додому поліцейських, вимагайте у них пред’явити службове посвідчення, перепитайте та запишіть прізвища та посади, з’ясуйте причину візиту. Якщо відвідувачі викликають у вас підозру, спілкуйтеся з ними у присутності рідних, сусідів чи знайомих;

- жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити гроші за нібито звільнення рідної людини від відповідальності. Відразу повідомте на номер «102» - вас намагаються ошукати!

- ніколи не передавайте незнайомим людям гроші, призначені нібито для відшкодування потерпілим лікування тощо. Усі питання фінансового характеру вирішуйте тільки через банківські установи.

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 19:08
Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кор ...
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Сьогодні 16:06
СБУ затримала колаборанта, який возив рашистів на ротац ...
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення