Нові закони ще більше посилюють відповідальність злісних неплатників аліментів

11.07 16:52    
За останні півроку органи юстиції Житомирщини мають вагомі результати щодо вирішення таких соціально чутливих питань, як стягнення з підприємств заборгованості зі сплати аліментів та заробітної плати й інших виплат, пов’язаних з трудовими правовідносинами. Про це, а також про результати своєї роботи у І півріччі 2018 року та перспективи впровадження ініціатив Мін’юсту в регіоні звітувало керівництво Головного територіального управління юстиції у Житомирській області під час прес-конференції.
Нові закони ще більше посилюють відповідальність злісних неплатників аліментів

Так, майже 900 жителів області отримали зароблені ними гроші з підприємств-боржників, а це понад 6 млн гривень. З початку року на користь дітей стягнуто 67,7 млн грн заборгованих аліментів, з них 26,6 млн грн – завдяки закону, який у суспільстві охрестили «Чужих дітей не буває» (набрав чинності 6 лютого ц.р.). Державними виконавцями області винесено понад 5 тисяч постанов про встановлення боржникам тимчасового обмеження у праві керувати транспортними засобами, користуватися зброєю та полювати, майже п’яти тисячам неплатників аліментів обмежено право виїзду за межі України, складено близько 800 протоколів про вчинення боржниками адміністративного правопорушення (ст. 183-1 КУпАП). Наразі судами області винесено 46 постанов про призначення злісним неплатникам суспільно корисних робіт, кошти від яких підуть на погашення заборгованості з аліментів їхнім дітям. 11 осіб уже працюють на таких роботах.

Керівник обласної юстиції Олександр Грабар та його заступник – начальник Управління державної виконавчої служби Петро Данилишин розповіли представникам мас-медіа про законодавчі новели, визначені другим пакетом законів «Чужих дітей не буває», нещодавно ухваленого Верховною Радою, та які ще більше посилюють відповідальність злісних неплатників аліментів.
Нові закони ще більше посилюють відповідальність злісних неплатників аліментів

Відтак, пропонується автоматично збільшувати розмір аліментів за їх несплату понад 1 рік на 20%, протягом 2 років – на 30%, а протягом 3 і більше років – на 50%. Запровадити систему автоматизованого арешту коштів боржників та заборону відчужувати власне майно; притягувати до кримінальної відповідальності осіб, які ухиляються від виконання суспільно корисних робіт.

Ті, хто має заборгованість зі сплати аліментів більше шести місяців, не зможуть займати найвищі посади в органах виконавчої влади та будуть позбавлені можливості брати участь у виборах. Більше того, якщо хтось уже працює в органах влади, а його заборгованість перевищила 12 місяців, – це буде підставою для звільнення такого чиновника чи припинення його повноважень.

Після тривалих консультацій та дискусій, зазначив Олександр Грабар, законотворці знайшли збалансований підхід, який забезпечує захист прав дитини та обох батьків під час виїзду дитини за кордон. Той із батьків, з яким проживає дитина і який не створює перешкод у побаченні з нею для другого з батьків, може виїхати з малюком за межі України на строк до 1 місяця. Однак він зобов'язаний поінформувати про це другого з батьків, який своєчасно і в повному обсязі виконує свої батьківські обов'язки, рекомендованим листом.

Усі ці нововведення будуть діяти після набрання чинності прийнятими законами.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення