Мер Житомира повідомив про запуск низки проектів по будівництву ТЕЦ та сонячних електростанцій

Мер Житомира повідомив про запуск низки проектів по будівництву ТЕЦ та сонячних електростанцій

18.09 15:40    
Житомир став першим містом в Україні, представники якого підписали з міжнародної неурядової організації «350.org» меморандум про перехід до 2050 року на 100% ВДЕ (відновлювані джерела енергії). Про переваги та значення для містян цих змін розповів міський голова під час прес-конференції після повернення зі Сполучених Штатів, де на запрошення губернатора Каліфорнії 12-14 вересня приймав участь у Глобальному Саміті Кліматичних Дій (Global Climate Action Summit-2018) у Сан-Франциско.

«100% ВДЕ – це фактично енергетичний баланс міста, скільки місто споживає енергії повинно бути збалансовано такою ж кількістю енергії, що виробляється з відновлених джерел енергії. Це не лише електрична енергія, це і теплова, тут можна розглядати різні варіанти, це і теплові ТЕЦ, і роботи з біогазом, переробка сміття, і сонячна та вітрова енергетика, і одночасно це термомодернізація, що значно зменшує споживання енергії», - розповів міський голова.

За словами мера, місто сумарно споживає 2,5 тис. МВт-год, це достатньо великий об’єм енергії, яку відновити лише за рахунок будівництва альтернативних джерел енергії, сонячних електростанцій та інших є нереальним. Український жилий фонд споживає в середньому 260-300 кВт на метр2 в рік, для порівняння, в Європі при будівництві закладають норми споживання в 40-50 кВТ, це в 6-10 разів менше ніж споживання в нашій країні. Але за рахунок термомодернізації є можливість значно зменшити цей показник споживання, й наразі йдуть перемовини з німецьким банком на 12,5 млн. євро на комплексну модернізацію шкіл та дитячих садочків міста.

«Є три основні складові: екологія, здоров’я нації і наших дітей, друга складова – це політична, суверенна Україна не може бути абсолютно незалежною без енергетичної незалежності, і третя – це економія, можливість зменшити квитанції для населення або втримати зростання тарифів. Ці три складові – це та вигода, яку отримає місто при переході на 100% ВДЕ», - наголосив Сергій Сухомлин.
Мер Житомира повідомив про запуск низки проектів по будівництву ТЕЦ та сонячних електростанцій

Також міський голова повідомив про запуск низки проектів по будівництву ТЕЦ та сонячних електростанцій, які мають бути реалізовані незалежно від змін у владі та політичних сил. Вже на найближчій сесії депутати будуть голосувати за затвердження договору на будівництво сонячної електростанції, пройдені кредитні комітети банку, завершені всі тендери, і Словенія підтвердила виділення 3 млн.евро. Крім того, за словами очільника міста найближчим часом відбудеться підписання договору по швейцарському грантовому проекту, тендер на який виграла італійська компанія. Мова йде про будівництво ТЕЦ на щепі: це буде виготовлення тепла і електроенергії, яка буде продаватися по «зеленому тарифу». Ще одним проектом є перехід на LED-освітлення, завдяки якому заплановано на наступний рік повністю перевести місто на світлодіодне освітлення.

Представляючи такі глобальні проекти, міський голова переконаний, що у Житомира є значний шанс перейти на 100% ВДЕ значно раніше 2050 року.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:50
У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консуль ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення