Сергій Сухомлин: Для переходу на 100% ВДЕ місто має впроваджувати технології відновлюваної енергетики та скоротити об‘єми споживання енергії

Сергій Сухомлин: Для переходу на 100% ВДЕ місто має впроваджувати технології відновлюваної енергетики та скоротити об‘єми споживання енергії

19.09 11:24    
Про результати поїздки на Глобальний кліматичний саміт (Global Climate Action Summit) у Каліфорнії, необхідність переходу Житомира на відновлювані джерела енергії (ВДЕ) та конкретні кроки для досягнення цієї мети розповів міський голова Сергій Сухомлин під час прес-конференції 18 вересня.

«Торік президент США Дональд Трамп заявив про можливий вихід країни з Паризької кліматичної угоди, підписаної у 2015 році. Цей саміт був своєрідною демонстрацією протесту проти такого рішення від громадських організацій, бізнесу і політиків, думка яких не співпадає з думкою президента. Спроба заявити, що США і надалі будуть підтримувати цю кліматичну угоду. Що стосується Житомира, то є три основні фактори, що вимагають переходу на 100% ВДЕ: екологія, енергонезалежність та економія», – зазначив очільник міста.

У червні міський голова Сергій Сухомлин та представниця міжнародної неурядової організації «350.org» Юлія Пашковська підписали меморандум про співробітництво. Таким чином Житомир став першим містом у Східній Європі та на пострадянському просторі, що заявило про перехід на відновлювані джерела енергії до 2050 року.

«Ми першими в Україні підписали меморандум з міжнародною неурядовою екологічною організацією 350.org про перехід до 2050 року на 100% ВДЕ. Слідом за нами цей меморандум підписали ще три українських міста. Я думаю, що географія підписантів буде розширюватися. Що це таке 100% ВДЕ? Це, фактично, енергетичний баланс міста. Споживання енергії має бути збалансоване такою ж кількістю енергії, яка виробляється з відновлювальних джерел», – говорить Сергій Сухомлин.

Нині у місті впроваджується низка проектів, які дозволять хоча б частково перейти на ВДЕ найближчим часом.

«Словенська компанія Riko вже розпочала підготовку до будівництва під Житомиром сонячної електростанції, потужністю 10,6 МВт. Найближчим часом ми будуватимемо декілька теплових електростанцій на біопаливі, загальною потужністю 80 МВт. Тобто, ми зможемо за допомогою ВДЕ закрити десь до 100 МВт в найближчій перспективі. Зараз у розробці ще дві земельні ділянки (23 га і 13 га) для будівництва сонячних електростанцій. Це проекти, які доволі непогано окуповуються в Україні. До прикладу, будівництво теплової електростанції за рахунок грантових коштів. Тендер виграла італійська компанія з пропозицією в 4,9 млн євро. Навіть якби це були кредитні гроші, то окупність такого проекту для комунального підприємства – 4-4,5 років. Але це грантові кошти, тобто вона апріорі рентабельна і про окупність мова не йде зовсім. Натомість КП «Житомиртеплокомуненерго» зароблятиме щороку не менше 30-40 млн грн додатково, що дозволить зменшити дотації на це підприємство і зекономити бюджетні кошти. До того ж, населення платитиме менше. Це проекти «Win-Win», коли виграють усі: містяни, комунальне підприємство і міський бюджет», – додає Сергій Сухомлин.

Але, на його думку, енергетичний баланс міста залежить не лише від впровадження технологій відновлюваної енергетики: будівництва ТЕЦ на біопаливі, сонячних, вітрових, гідроелектростанцій тощо. Не менш важливим фактором є скорочення об’ємів споживання енергії.

«Місто сумарно споживає приблизно 2,5 тис ГВт·годин енергії в рік. Це доволі великий об’єм. Відновити баланс лише за рахунок енергії з альтернативних джерел практично неможливо і це марне витрачання коштів. Треба зменшувати споживання. До 2050 року маємо вийти на споживання енергії в 800-900 тис. МВт·год в рік. Зокрема, потрібні дешеві кредити на термомодернізацію житлових будинків. Коштом міського бюджету ми не зможемо повністю вирішити цю проблему, тому дуже розраховуємо на підтримку держави та європейських партнерів», – зазначає міський голова.

Нагадаємо, з 11 по 15 вересня міський голова Житомира відвідав Глобальний Саміт Кліматичних Дій у Каліфорнії, де зустрівся з мером Сан-Франциско Лондон Брід.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення