Самоврядці Житомирщини працюють пліч-о-пліч з польськими колегами

09.10 13:41    
З 3 по 10 жовтня триває навчальний візит посадових осіб Станишівської сільської, Ємільчинської селищної та Житомирської міської рад до польських гмін.
Самоврядці Житомирщини працюють пліч-о-пліч з польськими колегами

Як пояснила виконавчий директор Житомирського РВ АМУ Тетяна Кухарська, даний візит відбувається в рамках проекту «Управління містом і міською/сільською громадою в моделі партнерства та співробітництва - адаптація до українських умов», що фінансується Міністерством закордонних справ республіки Польща та реалізується Асоціацією польських міст і Асоціацією міст України у співпраці з містом Плоцьк.

"До участі відібрані 3 громади з України, і я радію, що нині посадові особи органів місцевого самоврядування нашої області мають можливість пліч-о-пліч із польськими посадовцями вчитися управляти громадами на кращих прикладах, історіях успіху закордонних колег. Учасники проекту - самоврядці різних громад: міста, села та селища. Кожен має певні напрацювання та свої виклики, але спільним є прагнення покращити управління муніципалітетами, а в ідеалі - налагодити роботу у моделі партнерства та співробітництва влади, мешканців, експертів та підприємців", - розповіла Т.Кухарська.

До слова, для багатьох самовдядців це перша поїздка закордон та знайомство з Польщею.
Самоврядці Житомирщини працюють пліч-о-пліч з польськими колегами

Зокрема, делегація із Станишівської ОТГ: керуючий справами виконавчого комітету, заступник сільського голови, начальник відділу містобудування, архітектури, земельних відносин та екології, головний спеціаліст по веденню бухгалтерського обліку, на чолі з сільським головою Юрієм Матвійчук, - у такому складі вперше у закордонному відрядженні.

"Нині ОТГ мають багато запрошень, пропозицій відвідати ту чи іншу країну, їхати переймати досвід. Проте вперше делегація фахівців різних галузей нашої ради має можливість спільно попрацювати над кожним питанням, кращими прикладами, досягненнями польських колег - побачити, розпитати, уточнити, перевірити та спрогнозувати. Ми розуміємо, що працюватиме у нас, а що ні, консультуємося із поляками: де ми йдемо хибним шляхом, на які виклики чекати, і, на жаль, чого адаптувати до наших умов ми не зможемо. Але є бачення, до чого нам йти", - зазначив Ємільчинський селищний голова Сергій Волощук, який очолює делегацію Ємільчинської ОТГ у складі заступника селищного голови, начальника фінансового відділу, головного спеціаліста відділу організаційної роботи і взаємодії з громадськістю та ЗМІ.

Очільник делегації із Житомира, заступник міського голови Світлана Ольшанська зауважила: "Польська сторона показує нам звичні для себе речі, усе, що може працювати у нас. Тут у людей забезпечений базовий рівень життя, що дозволяє відчувати себе комфортно. Саме за цим і виїздять наші українці закордон: вони хочуть мати впевненість у завтрашньому дні, роботу, стабільну зарплату, і певні послуги послуги та інфраструктурні рішення, на що витратити свій заробіток".

Консультант проекту Ігор Гірчак зауважив, що одне із завдань цієї навчальної поїздки - показати посадовим особам місцевого самоврядування України, які передові рішення запроваджені у Польщі, що можуть бути у певній мірі запроваджені в життя українських громад вже сьогодні.

"Зрозуміло, що для запуску певних проектів, треба трохи зачекати. Але не варто витрачати час на "велосипед", що вигадали і вже працює тут, у польських містах, селах. Можна взяти готове рішення, ідею і привезти її в Україну", - підсумував І.Гірчак.

У програмі навчального візиту відвідування соціальних та інфраструктурних об'єктів 3 різних громад - Плоцька, Гродзіска Мазовєцкого та Гомбіна, зустрічі в місцевих управах з працівниками, обговорення проблемних питань та ознайомлення із досвідом їх вирішення польськими колегами.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 00:02
Шмигаль взяв участь у круглому столі міністерського рів ...
Вчора 16:27
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6, ...
Вчора 16:21
На Буковині детективи БЕБ повідомили про підозру співуч ...
Вчора 16:18
У Києві держслужбовці розтратили 1,2 млн грн бюджетних ...
Вчора 16:18
На Київщині прикордонники викрили злочинну схему з неза ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення