У Житомирі відзначають 112-у річницю від дня народження Сергія Корольова

12.01 11:21    
У Житомирі відзначають 112-у річницю від дня народження Сергія Корольова

12 січня представники міської та обласної ради поклали квіти до пам’ятника видатному житомирянину Сергію Павловичу Корольову.

Український радянський вчений у галузі ракетобудування, якого вважають основоположником практичної космонавтики, народився 12 січня 1907 року в сім'ї викладача російської словесності у гімназії Павла Яковича Корольова, який походив із Білорусі, й доньки українського купця Марії Миколаївни Корольової (Москаленко).

«Ми не повинні забувати людей, які зробили такий величезний внесок в історію космонавтики. Сергію Корольову випала дуже непроста доля, але він є прикладом для наслідування. Його не зламали в сталінських таборах. Він зміг перебороти час, зробивши те, що не вдалося нікому в світі. Саме він сконструював перший штучний супутник Землі та перший космічний корабель. Він є прикладом для майбутніх поколінь у тому, як потрібно йти за своєю мрією, працювати, щоби змінювати світ навколо себе. Пишаємося видатним житомирянином!», – зазначив міський голова Сергій Сухомлин.

З нагоди відзначення 112-ї річниці від дня народження Сергія Корольова у приміщенні музею космонавтики закладуть капсулу часу «Послання в майбутнє», а кожен бажаючий зможе залишити своє космічне побажання.

Цього дня для усіх вхід у музей з 10:00 до 17:00 год буде вільним.

Інтелектуальний лайфстайл онлайн-журнал Modern Ukraine зібрав цікаві факти про життя видатного житомирянина. Вченому довелось пройти ув’язнення у ГУЛАГУ та захворіти тифом, який зробив його інвалідом на все життя, але попри це Корольов не відмовлявся від амбіційних мрій, які здавались на той час нереальними.

Революціонер ракетобудування. Вчений створив першу багатоступеневу ракету, яка стала справжнім проривом, адже технологія багатоступеневої ракети використовується для виходу на орбіту досі.
Першовідкривач космосу. Корольов був головним конструктором і керівником програми запуску першої міжконтинентальної балістичної ракети (саме тої, про яку йдеться впершому пункті) 27 серпня 1957 року.
Подарував Землі «друга». Корольов був головним конструктором і керівником запуску першого штучного супутника Землі 4 жовтня 1957 року. Якщо перший супутник не мав практичного значення, а був лише «втіленням зухвалої мрії», як казав сам вчений. То наступні супутники, які розроблялись в КБ Корольова призначались для вивчення геофізичних та радіаційних параметрів Землі.
Вперше відправив у космос тварин. Під керівництвом вченого відбувся політ у космос Білки і Стрілки.
Організував перший успішний політ у космос людини 12 квітня 1961 року. Юрій Гагарін став світовою знаменитістю, а Корольов постійно залишався в тіні.
Організував політ у космос першої жінки-космонавта Валентини Терешкової у1963 році.
Перший вихід у відкритий космос теж відбувся завдяки Корольову, який у 1965 році здійснив космонавт Олексій Леонов.
Показав землянам Місяць. Під керівництвом головного конструктора Корольова створено перші космічні апарати для дослідження інших космічних об'єктів серій «Луна», «Венера», «Марс», «Зонд». Апарати серії «Луна» багато в чому були піонерами. Вони вперше наблизились до Місяця, вперше сфотографували зворотній його бік. А також була здійснена перша посадка на Місяць і розміщено вимпел СРСР.

Цитати Сергія Корольова:
Настане і той час, коли космічний корабель з людьми залишить Землю і попрямує в подорож. Надійний міст із Землі в космос вже перекинуто запуском радянських штучних супутників, і дорога до зірок відкрита!
Порядок звільняє думку.
Критикуєш чуже, пропонуй своє. Пропонуючи - роби.
Ракета під водою - це абсурд. Але саме тому я візьмуся зробити це.
Можна зробити швидко, але погано, а можна - повільно, але добре. Через деякий час всі забудуть, що було швидко, але будуть пам'ятати, що було погано. І навпаки.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 14:41
За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримали бойовики, як ...
Сьогодні 14:40
У «Порубному» виявили громадянку, яка обладнала сховок ...
Сьогодні 13:43
На Одещині прикордонники затримали переправника, який п ...
Сьогодні 12:47
Депутат міськради з Чернігівщини постане перед судом за ...
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 14:39
Синтезував амфетамін у підвалі багатоповерхівки, а в ди ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення