В Житомирських ОТГ використовуватимуть словенський досвід поводження зі сміттям

20.02 07:57    
Більшість органів місцевого самоврядування наразі розглядають поводження з твердими побутовими відходами лише як очищення населеного пункту від сміття. А що трапляється з відходами після вивезення (якщо взагалі система збирання та вивезення відходів існує) – хвилює мало. Та й частіше за все відходи викидають на стихійні сміттєзвалища.
В Житомирських ОТГ використовуватимуть словенський досвід поводження зі сміттям

Саме тому, щоб перейняти кращі практики у сфері поводження з відходами, підготовити передумови для налагодження співпраці у форматі «Рівний Рівному» та змоделювати інтегроване поводження з ТПВ, Програма «U-LEAD з Європою» організувала міжнародний навчальний візит «Від сміття до добробуту: найкращі практики поводження з відходами в Словенії» для відібраних об’єднаних територіальних громад Житомирщини, Дніпропетровщини та Волині. Цей візит є частиною проекту «Удосконалення послуг з управління комунальними відходами», який допомагає об'єднаним громадам реалізувати зелені підходи в секторі поводження з відходами.

Приймаюча сторона Centre for European Perspective – CEP - це словенська урядова організація, що діє з 2006 року за ініціативою Міністерства закордонних справ Словенії, запропонувала групі насичену програму навчального візиту.

Інформаційні дні для учасників навчання розпочалися у замку Джайбл з привітань директорки CEP пані Каті Гершак, адміністративного директора пана Андрея Врчона, які окреслили основні успіхи та труднощі словенців у запровадженні європейських принципів поводження зі сміттям.

«За останні роки ми зробили вагомі кроки до створення потужної системи перероблення сміття. Особливо активно ця сфера розпочала розвиватись після входження Словенії до ЄС. Це говорить про те, що і українці, як і колись словенці, мають працювати над інтеграцією до ЄС», - наголосила директорка CEP пані Катя Гершак.

За час поїздки команда з України відвідала численні об’єкти сміттєпереробної галузі та поспілкувалась із фахівцями компаній та громад. Також словенці поділились досвідом запровадження системи збору, сортування, перероблення та утилізації сміття на лекціях «Ефективне поводження з відходами Республіці Словенії та ЄС», «Розширена відповідальність виробника», а також з тематики комунікації з населенням, кругової економіки, ієрархії шляхів поводження з відходами та ролі неурядових організацій в ефективному управлінні відходами.
В Житомирських ОТГ використовуватимуть словенський досвід поводження зі сміттям

В Житомирських ОТГ використовуватимуть словенський досвід поводження зі сміттям

«І теорія і практика були органічно презентовані фахівцями приймаючої сторони. Це безцінний досвід для громад, адже на початковому етапі запровадження нової системи поводження із ТПВ необхідно розуміти куди потрібно рухатись та що робити в першу чергу», - вважає Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Учасники візиту побачили повний цикл поводження з побутовими та небезпечними відходами від збирання, транспортування, перероблення, повторного використання до захоронення на комунальних та приватних підприємствах. Також фахівці громад ознайомились із роботою компаній Snaga Ljubljana, яка є найбільшою словенською компанією з поводження з ТПВ, Kemis Vrhnika, Saubermacher Slovenija та регіональних центрів збору відходів в містах Целє та Птуй.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Сьогодні 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Сьогодні 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Сьогодні 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Сьогодні 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Сьогодні 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Сьогодні 20:50
У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консуль ...
Сьогодні 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Сьогодні 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Сьогодні 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення