До 25 березня виборці, в тому числі і ВПО, можуть змінити місце голосування на Житомирщині

28.02 17:25    
Питання права голосу під час виборів, які пройдуть в Україні, є актуальним для усіх громадян, а особливо – для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Адже більшість із таких мешканців, які вже проживають на території Житомирської області, зареєстровані за місцем проживання у тимчасово окупованих територіях.
До 25 березня виборці, в тому числі і ВПО, можуть змінити місце голосування на Житомирщині

Про те, як тимчасово змінити місце голосування і для ВПО, і для інших жителів, говорили сьогодні, 28 лютого, під час засідання за «круглим столом» за участю заступника директора департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА Василя Павлюка.

За його словами, на території Житомирської області наразі перебуває 7185 осіб із числа внутрішньо переміщених осіб. Більшість із них мають право взяти участь у виборах, які відбудуться цьогоріч в Україні. І тому ці виборці мають знати всі деталі щодо процедури тимчасової зміни місця голосування та проголосувати за місцем свого фактичного проживання.

Начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців ОДА Наталія Христич розповіла, що потрібно робити ВПО, які проживають на Житомирщині, а також іншим громадянам, які не зможуть проголосувати за місцем реєстрації.

«Державний реєстр виборців – це захищена мережа, яка призначена для обробки даних та користування нею для громадян, які мають право голосу на виборах. Цим сервісом за 2 місяців вже скористались понад 277 тисяч громадян. Виборча адреса – та, за якою зареєстроване місце проживання громадянина. Коли громадянин не може знаходитись у день виборів за місцем реєстрації, він може звернутись із паспортом та заявою до відділу ведення реєстру або за місцем зареєстрованого проживання, або за місцем бажаного голосування. При цьому до заяви додається мотивуючий документ, що підтверджує необхідність тимчасової зміни голосування без зміни виборчої адреси. Таким документом можуть бути довідка із ЖЕКу про проживання, свідоцтво про право власності на житло, свідоцтво про шлюб, договір оренди житла, довідка із місця роботи, путівка у санаторій тощо», – розповіла Наталія Христич.
Водночас для внутрішньо переміщених осіб такої мотивуючої довідки надавати не потрібно.
«Особи, виборча адреса яких знаходиться на території АР Крим та тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, можуть не додавати до заяви мотивуючих документів або тих, які підтверджують необхідність тимчасової зміни адреси голосування. ВПО приходять до відділу за своїм місцем нинішнього проживання із паспортом і пишуть заяву на зміну місця голосування. Більше нічого людям для цього не потрібно. Якщо ж виборця немає у системі, то йому пропонують написати заяву про включення до Реєстру», – підкреслила начальник відділу.

Наталія Христич додала, що до відділів ведення реєстру та виборчих комісій громадяни можуть звертатись до 25 березня включно. У березні усі відділи ведення реєстру працюватимуть в усі вихідні дні, окрім 8 березня. Тобто у суботу та неділю виборці також зможуть звернутися за допомогою.

Варто зауважити, що тимчасова зміна адреси голосування забезпечує включення виборця до списку лише на один раз. Тобто для того, аби громадянину проголосувати під час повторних виборів, потрібно знову звернутись до відділу ведення реєстру. При тимчасовій зміні адреси голосування виборцю видається посвідчення, але у день голосування виборець має прийти на дільницю із паспортом – це основний документ, який дає йому право отримати бюлетень.

Участь у круглому столі взяли представники Головного територіального управління юстиції та Головного управління ПФУ у Житомирській області.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 21:09
На Полтавщині поліція встановлює обставини пожежі, внас ...
Вчора 21:08
На Полтавщині поліція вилучила понад 400 метрів браконь ...
Вчора 21:07
В Луцке поздравляли театралов
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
27 березня 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення