Хто підписав 1800 декларацій, той має значно вищу заробітню плату, – сімейний лікар з Житомира

Хто підписав 1800 декларацій, той має значно вищу заробітню плату, – сімейний лікар з Житомира

17.04 09:18    
Трансформація галузі охорони здоров’я – це не лише зміни для пацієнта, але й для лікаря. Зокрема, зміни у сфері медичних послуг дають можливість лікарям первинної ланки отримувати вищі заробітні плати.

Завідувач амбулаторії загальної практики – сімейної медицини №9 у Житомирі Ольга Демченко відмічає, що медична реформа потрібна і правильна, не дивлячись на ті нюанси, які виникають, потрібно й надалі рухатися вперед. За її словами, навантаження у лікарів значно збільшилося, проте за це тепер можуть отримувати гідну оплату праці.

«У нас вже є два сімейних лікаря, які підписали максимальну кількість декларацій і навіть більше, інші – вже наближаються до 1800 пацієнтів. Тепер завдяки командній роботі лікаря та медсестри, довірі від пацієнтів зросла й заробітна плата. Якщо раніше медсестри отримували 3 тис. грн, то тепер можлива оплата праці до 11 тис. грн. Лікарі з великою кількістю декларацій можуть отримувати заробітну плату в межах 16 тис. грн. Проте це все дуже індивідуально, адже на це впливає вік пацієнтів, які підписали декларації. Різні вікові категорії пацієнтів по-різному фінансуються, тому й оплата праці у кожного лікаря своя», – розповідає Ольга Демченко.

Сімейний лікар з Житомира Тетяна Ігнатенко розповіла, що до реформування отримувала понад 8 тис. грн, при цьому була оформлена на півтори ставки. Наразі ж її щомісячна зарплата зросла. Адже лікарка вже підписала 1869 декларацій з пацієнтами. А це навіть більше рекомендованої норми від Міністерства охорони здоров’я України – 1 тис. 800 декларацій для сімейного лікаря.

«Той, хто підписав 1800 декларацій з пацієнтами отримує значно вищу заробітну плату», – запевняє Тетяна Ігнатенко.

Проте, за словами сімейного лікаря, це вдалося непросто. Адже з людьми потрібно було говорити, роз’яснювати, розказувати, що саме дає підписана декларація.

«Підписати таку кількість декларацій вдалося не одразу. Це важка робота протягом 7-8 місяців», – розповіла Тетяна Ігнатенко.

Сімейний лікар приватного медичного центру «Мій лікар» у Житомирі Тарас Буланов відзначає: «Через значне зменшення бюрократичної тяганини у комунальних закладах потреби пацієнта тепер мають пріоритетне значення. Вибір пацієнта напряму корелюється із доходом лікаря. Це позитивно впливає на якість надання медичних послуг та відносини довіри між пацієнтом та лікарем».

Нагадаємо, що відповідно до медичної реформи фінансування закладів первинної ланки медицини відбувається не за територіальним принципом, а за кількістю підписаних декларацій. Гроші за тарифами Національної служби здоров’я України заклади будуть отримувати щомісячно. При цьому щомісячно сума буде перераховуватися відповідно до зростання кількості декларацій, які підписують пацієнти із лікарями цих медзакладів.

Оплата послуг закладів, які уклали договори із Нацслужбою здоров’я, на пацієнтів, які підписали декларації з лікарями цих закладів, за річним тарифом на послуги така:

0-5 років — 1480 грн;
6-17 — 814 грн;
18-39 — 370 грн;
40-64 — 444 грн;
65+ — 740 грн.

Відповідно, фінансування для кожного закладу є індивідуальним і залежить від кількості декларацій та вікового складу пацієнтів, яких він обслуговує. Крім того, керівництво медичних закладів регулює виплати заробітної плати своїм працівникам самостійно. Тому Міністерство охорони здоров’я очікує, що збільшене фінансування дозволить керівникам закладів суттєво підвищувати заробітні плати медикам.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 11:10
У МВС відбулася робоча зустріч із представниками Європе ...
Сьогодні 11:02
У Дніпрі завершено аварійно-рятувальні роботи
Сьогодні 11:01
Около 11 тыс волынян зарегистрировались для прохождения ...
Сьогодні 10:59
7 волынских проектов по защите окружающей среды получат ...
Сьогодні 10:57
Івано-Франківські рятувальники ліквідували пожежу в при ...
Сьогодні 00:54
Україна визначила стратегічні цілі у протимінній діяльн ...
Сьогодні 00:01
У Києві відбулася зустріч, присвячена підтримці реформи ...
Вчора 23:59
Газовики прифронтових областей отримали 20 тонн обладна ...
Вчора 23:57
Сергій Марченко зустрівся з міністрами фінансів G7
Вчора 23:55
Бігун: Іноземні інвестори можуть диверсифікувати ризики ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення