Житомирський обласний центр крові закликає людей, які перехворіли на COVID-19, ставати донорами

Житомирський обласний центр крові закликає людей, які перехворіли на COVID-19, ставати донорами

14.05 19:04    
У Житомирському обласному центрі крові закликають жителів області, навіть тих, хто перехворів на коронавірусну інфекцію, ставати донорами крові та її компонентів.

У зв’язку з пандемією COVID-19 та введення карантинних заходів кількість донорів в області з березня зменшилась на 30-35%. Якщо за минулий рік кров здали понад 8,7 тис. донорів області, тому в цьому році на третину менше.

Як розповів 14 травня директор комунального некомерційного підприємства «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради Анатолій Чугрієв, відповідно скоротилась кількість видачі компонентів крові лікувальним закладам.

«Вчора нам подали заявку на 24 дози еритроцитів, але ми видали лише 17 доз, і це тому, що у нас їх просто немає в наявності через зменшення кількості донорів. Але на сьогодні ніхто не може відмінити пологи, трапляються ДТП, на сході країни тривають бойові дії, і люди потребують переливання крові. Особливо гостро постало питання дефіциту тромбоцитів, які потрібні для лікування онкогематологічних захворювань. Пацієнти, які отримують хіміотерапію, потребують саме тромбоцитів. У нас практично немає запасів цих компонентів крові, і якщо донор здає тромбоцити, то одразу відправляємо їх онкохворим пацієнтам в лікарню», - наголосив директор центру крові.
Анатолій Чугрієв також розповів про проєкт, який започатковує центр крові, що стосується лікування хворих на коронавірусну інфекцію.

«Вчені вже попереджають, що попереду може бути ще одна хвиля захворюваності на COVID-19. І наразі в світі та в Україні застосовуються різні методи для лікування хворих на цей вірус. Зокрема, використовують плазму людей, які перехворіли на коронавірус. У плазмі знаходяться антитіла, які сприяють швидшому одужанню хворих на COVID-19. Тому ми започатковуємо проєкт, в рамках якого центр крові буде збирати плазму від людей, які одужали від коронавірусу, для виготовлення антитіл - Імуноглобуліну G, що у подальшому допоможе у лікуванні COVID-19. Тож закликаю жителів області, у тому числі й тих, хто вилікувався від коронавірусу, ставати донорами крові та плазми», - зазначив лікар.
Донором крові чи плазми може стати кожен здоровий українець, якому виповнилося 18 років і який важить більше 50 кг. Аби стати донором крові, потрібно звернутися до Житомирського обласного центру крові з понеділка по п'ятницю з 08:00 до 13:00 за адресою: м. Житомир, вул. Кибальчича, 16, тел./фак. (0412) 39-58-57). Із собою треба мати документ, що посвідчує особу.

Закликаємо долучитися до донорства! Спільними зусиллями ми зможемо досягти належного рівня забезпечення препаратами крові.

Пресслужба обласної ради

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 10:45
На Львівщині прикордонники поділились своїм досвідом зі ...
Сьогодні 10:36
Дніпропетровські рятувальники ліквідували пожежу, що ви ...
Сьогодні 10:15
СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіаб ...
Вчора 21:13
Вдарила батька сокирою по голові: на Могилів-Подільщині ...
Вчора 21:12
Вінницькі поліцейські встановлюють обставини автопригод ...
Вчора 20:56
У Колодяжному провели просвітницький захід в рамках Все ...
Вчора 20:48
У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами ...
Вчора 20:46
Україна і Польща домовилися спільно шукати українські р ...
Вчора 20:44
Генпрокурор обговорив з Послом Канади поглиблення співп ...
Вчора 20:42
Свириденко: 1 млрд грн передбачено на підтримку розвитк ...
Сьогодні 12:05
СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до р ...
Вчора 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Вчора 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
27 березня 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
27 березня 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення