Відбувся брифінг голови Житомирського відділення АМКУ Олександра Безсмертного

Відбувся брифінг голови Житомирського відділення АМКУ Олександра Безсмертного

26.05 12:49    
брифінгу голови Житомирського відділення АМКУ Безсмертного О.В. щодо розповсюдження ПП «Капітолій» неправдивої реклами власних послуг з надання фінансових позик
П’ятниця 21.05.2010, 12.00


Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в прес-службі Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, 18 травня 2010 року Антимонопольний комітет України на своєму засіданні розглянув питання про захист наших громадян від несумлінних дій приватного підприємства «Капітолій», які полягали у введенні в оману громадян при наданні послуг по позиці грошей на придбання житла, транспортних засобів, побутової техніки і т.д.
Розслідування у справі проводилося Житомирським відділенням Антимонопольного комітету України.

При рекламуванні своїх послуг в засобах масової інформації, ПП «Капітолій» обіцяв споживачам дуже вигідні для них умови отримання «грошей у борг». Зокрема, в рекламі мовилося про спрощену форму отримання грошей на придбання товарів (від побутової техніки до житла)
- Без довідки про доходи
- За наявності лише паспорта та ідентифікаційного коду
- Сума позики-від 5 000 до 300 000 гривень
- Термін виплати позики - від 3 до 15 років.
- Річні витрати - від 1,7 відсотка
Така реклама ПП «Капітолій» за висновками розслідування АМКУ містить недостовірну інформацію щодо можливості «спрощеної» процедури отримання позики.

Так, у ході розслідування АМКУ з’ясував, що договір позики між споживачем та підприємством є дуже об’ємним, надрукований дрібним шрифтом та складним за змістом для людей без фінансової та юридичної освіти.
Після підписання договору громадянин стає учасником однієї з програм. З декількох учасників підприємство формує групу, виступаючи адміністратором. Така участь громадян передбачає щомісячну оплату визначеної суми грошей, що складається з двох частин: чистого внеску та адміністративних затрат. Після чого формується фонд групи, який в подальшому і використовується для надання позики.

Крім того, учасник повинен заключити договір на позику, поручительство, заставу, страхування об’єкта застави.
Право на отримання позики учасника групи виникає лише після того, як фонд групи стає достатнім. При цьому питання, хто з учасників отримує позику приймає підприємство.

Також було встановлено, що термін заключення договору може бути тривалим, конкретна ж дата підприємством не визначена. Разом з цим, громадяни, які зрозуміли, що введені в оману, фактично не мали можливості повернути свої кошти. Це підтверджується зверненнями потерпілих, що були надані АМКУ МВС.
Антимонопольний комітет визнав дії ПП «Капітолій» неприпустимими, такими, що вводять в оману споживачів.

З цього приводу голова відділення Олександр Безсмертний зазначив: «Антимонопольний комітет України оштрафував ПП «Капітолій» на одну гривню за поширення оманливої реклами щодо послуг з надання грошових позик. Рішення щодо накладення символічного штрафу члени Комітету прийняли задля уникнення можливої ситуації з перекладанням підприємством витрат на ошуканих позичальників. Масштабність дій цієї кампанії - 36 міст України, в основному це обласні центри і невеликі міста. У ході розгляду справи, Комітет зіткнувся з проблемою того, що діяльність таких компаній не регулюється чинним законодавством України і не контролюється державними органами.

В даний час декількома територіальними відділеннями Комітету розглядаються справи за подібних порушень з боку інших компаній, що дає підстави стверджувати про системний характер порушень.

Вважаючи, що ця проблема потребує більш глибокого і системного підходу, Комітет вийшов з ініціативою до Кабінету Міністрів України про внесення змін до відповідних законів і нормативних актів України, які б врегулювали ці види діяльності і виключили б можливість обману громадян України такими компаніями» - зазначив голова відділення.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:07
На Рівненщині прикордонники виявили чергову вантажівку, ...
Сьогодні 10:48
На Полтавщині за матеріалами ДБР судитимуть військовосл ...
Сьогодні 10:26
Старовинні борисівську, старообрядницьку та посріблену ...
Сьогодні 10:25
СБУ затримала агента рф, який наводив російські дрони н ...
Вчора 23:40
Слідчі оголосили про підозру водієві, який вчинив масшт ...
Вчора 23:36
Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до ...
Вчора 23:34
Галущенко: Маємо консолідуватися, щоб пройти наступну з ...
Вчора 23:32
У першому кварталі буковинському підприємництву відшкод ...
Вчора 23:30
ДРБ завершило розслідування провадження щодо незаконног ...
Вчора 23:28
Дунайське пароплавство завершило 2023 рік з рекордним п ...
Сьогодні 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
Вчора 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
Вчора 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
Вчора 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
Вчора 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення