У грудні у Житомирі розпочне роботу нова ТЕЦ на біомасі

20.09 21:04    
Нову ТЕЦ на біомасі у Житомирі планують ввести в експлуатацію у грудні. Обладнання змонтовано, і вже проводяться процедури для запуску системи у робочий режим. А технологічний процес отримання енергії буде унікальним для України.
У грудні у Житомирі розпочне роботу нова ТЕЦ на біомасі

«Наразі налаштовується електронна система, заповнюється технологічними носіями - термомаслом, силіконом, рідиною.. Потому – перевірка системи, сушка котла, запуск теплообмінника, холодний і гарячий цикл турбіни….Це займе 2 чи 3 місяці… Плануємо, що у грудні у повному обсязі введемо її в експлуатацію», - розповідає сьогодні Дмитро Рогожин, директор КП «Житомиртеплокомуненерго».

Термодинамічна установка органічного циклу Ренкіна комбіновано вироблятиме тепло та електроенергію. Її потужність - 1,2 МВт електричної та 7,1 МВт теплової енергії. ТЕЦ зможе забезпечити теплом 60 тис. кв. м. площі. До того ж установка цілодобового циклу дасть можливість будинкам на вулицях Малікова, Проспект Миру та Вільський Шлях отримувати гарячу воду цілодобово.

«Паливо подається до камери згорання, де є три контури – сушка, догорання, горіння і вигорання. Газ, який нагрівається до 1000 градусів, подається в масляний котел, він нагріває термомасло до 340 градусів, і це термомасло йде до повітропідігрівача… Силіконове масло стає паром, йде на турбіну, турбіну крутить, потім подається у паровидільний теплообмінник. Тут охолоджується, утворюється вода, і 5 МВт теплової енергії подається на котельню. З котельні – до споживачів», - пояснює Петро Сергійчук, технічний директор КП "Житомиртеплокомуненерго".

Когенераційна установка з таким технологічним процесом комбінованого виробництва тепла та електричної енергії - перша в Україні.

«Станція працюватиме в основному в автоматичному режимі, й дуже невелика кількість персоналу обслуговуватимуть систему.Два оператори контролюватимуть, як працює обладнання. Вантажник завантажуватиме паливо… Також на станції буде чотири зміни по дві людини на зміну , - каже Петро Сергійчук. А сервісне обслуговування обладнання проводитиме італійська компанія. Упродовж двох тижнів італійці проведуть навчання персоналу.

Паливо подаватиметься в автоматичному режимі за допомогою рухомої підлоги. На складі ж зберігатиметься щепа на три доби роботи станції.
У грудні у Житомирі розпочне роботу нова ТЕЦ на біомасі

Концепція нової ТЕЦ - «зелені» технології, зменшення викидів CO2 (викиди зменшаться до 12 650 тонн на рік), енергозаощадження (зменшення споживання електроенергії до 8050 МВт/год на рік). Місто також зменшить споживання природного газу до 6 326 854 нм3 на рік.

У КП зазначають, що отримали позитивний висновок від екологічної інспекції щодо впливу на довкілля. Житомиряни та працівники ТЕЦ зможуть в режимі реального часу спостерігати за кількістю атмосферних викидів: на території станції обладнають монітор для погодинної візуалізації викидів в атмосферу.

Окрім того, КП зможе отримати додатковий дохід та стримати ріст тарифів, бо місто меншою мірою залежатиме від зростання цін на енергоносії.

Такий важливий для міста об’єкт зводився за кошти Уряду Швейцарської Конфедерації у співфінансуванні з місцевим бюджетом. Вартість – близько 300 млн грн, з яких майже 100 млн – бюджет громади.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 12:06
Волынь примет 500 вынужденных переселенцев из Донецкой ...
Сьогодні 12:03
Волинянки мають потужний волейбольний удар
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Вчора 10:47
Ранкова стрілянина у Житомирі: Поруч з багатоповерхівко ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення