На Житомирщині розгорнуто виставку документів, присвячену 140-річчя з дня народження Лесі Українки

25.02 16:28    
На виконання Постанови Верховної Ради України від 21 жовтня 2011 року № 2633 «Про відзначення 140-річчя з дня народження видатної української поетеси, громадського діяча Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки)», 23 лютого 2011 року о 15-00 в Державному архіві Житомирської області розгорнуто виставку документів, присвячену цій події.

Як повідомили Інтернет-виданню в Державний архів Житомирської області, перлиною виставки є книга реєстрації народжень Преображенської церкви м. Новоград-Волинського, яка містить оригінал метричного запису про народження Лесі Українки. Зазначений документ відображає історичний факт народження Лариси Петрівни Косач 13 лютого 1871 року та її хрещення 23 лютого 1871 року. У розділі відомостей про батьків вказується, що вони були: голова Новоград-Волинського мирового з’їзду, колезький секретар Петро Антонович Косач та його дружина Ольга Петрівна, хрещеними поетеси були полковник Степан Олексійович Васильковський та Полтавської губернії дворянка Єлизавета Іванівна Драгоманова.

На Житомирщині розгорнуто виставку документів, присвячену 140-річчя з дня народження Лесі Українки


Центральне місце в експозиції виставки займають відомості про маєток поміщика, губернського секретаря Косача П.А. в с. Колодяжне Ковельського повіту Волинської губернії за 1870 р. (нині Ковельський район Волинської області), лист за підписом Косача Петра Антоновича, голови Луцько-Дубенського повітового чиншового присутствія з фонду Волинського губернського по селянських справах присутствія (1888 р.).

На виставці представлено газетний фонд держархіву області, а саме газети: «Рада» (1913 р.); «Волинський пролетарій» (1923 р.), «Червоне Полісся» (1938 р.) та «Радянська Житомирщина» (1981 р.). Найбільш цікавою із представлених газет є стаття про смерть і похорон Лесі Українки у місті Києві, яка опублікована на шпальтах «Рада» за 1913 рік.

На Житомирщині розгорнуто виставку документів, присвячену 140-річчя з дня народження Лесі Українки


Відвідувач виставки має змогу ознайомитись з документами органів місцевої влади про вшанування пам’яті видатних діячів, які народилися або проживали на Житомирщині (1959), про 100-річчя від дня народження Лесі Українки (1970), про реконструкцію погруддя Лесі Українки в м. Новоград-Волинський і встановлення пам’ятного знака на честь перебування Лесі Українки в селі Жабриця (1971). Цікавим є архівний документ за 1929 рік – протокол засідання Президії Житомирської Міської Ради Х скликання про перейменування вулиці Прохорівська на Лесі Українки.

Книги бібліотечного фонду представлено виданнями: «Вічні Берегині України», «Її зоря повік буде ясна…», «Леся Українка: життя і творчість у документах, фотографіях, ілюстраціях», «Твоєму йменню вічно пломеніти», які розповідають про життєвий та творчий шлях Лесі Українки.

На Житомирщині розгорнуто виставку документів, присвячену 140-річчя з дня народження Лесі Українки


Цифрові копії окремих документів зазначеної тематики буде розміщено в режимі на сайті держархіву Житомирської області у розділі «Документальні виставки on-line».

На Житомирщині розгорнуто виставку документів, присвячену 140-річчя з дня народження Лесі Українки


Усім, кому не байдужа історія рідного краю, видатні особистості Житомирщини, запрошуємо відвідати виставку, яка діє у читальному залі Державного архіву Житомирської області з 23 лютого по 01 березня 2011 року.


RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: http://ruporzt.com.ua
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 15:11
900 дол хабара: затримано посадовця Київського ТЦК та С ...
Сьогодні 14:38
СБУ затримала рецидивістку, яка ввозила в Україну преку ...
Сьогодні 12:13
Сапери Чернігівщини вилучили 26 вибухонебезпечних предм ...
Сьогодні 12:11
«Кріт» російської розвідки під виглядом капелана намага ...
Сьогодні 12:08
Рятувальники ліквідували наслідки обстрілу в Покровсько ...
Сьогодні 11:59
Створення безбарʼєрного простору в Україні: визнач ...
Сьогодні 11:42
У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує нов ...
Сьогодні 11:40
Двоє поранених внаслідок ворожої атаки м. Нікополь – ро ...
Сьогодні 11:38
На території Чорнобильського заповідника злочинці орган ...
Сьогодні 11:36
Здійснював розвідувальну діяльність за завданнями фсб р ...
Сьогодні 19:26
Поліція затримала підозрюваного у вбивстві чоловіка у Ж ...
Сьогодні 00:35
Молодики з Київщини та Житомирщини на замовлення спалюв ...
Вчора 16:52
На Житомирщині подружжя вбило знайомого
Вчора 12:03
У Житомирі наркодилери влаштували міні-лабораторію у су ...
Вчора 10:51
Злочинне угруповання, яке «варило» синтетичні наркотики ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення