У Житомирі - летальний випадок ботулізму
16.05 22:27
В інфекційне відділення Житомирської центральної лікарні №1 09.05.2016 року госпіталізовано жінку з попереднім клінічним діагнозом «ботулізм». На момент госпіталізації хвора перебувала у вкрай важкому стані. На жаль, попри усі зусилля лікарів, через годину після госпіталізації, жінка померла.
Фахівцям держсанепідслужби не вдалося в повному обсязі провести санітарно-епідеміологічне розслідування. Причиною цього стала категорична відмова особи, з котрою мешкала постраждала, від проведення будь-яких санітарно-протиепідемічних заходів у вогнищі токсикоінфекції. Однак з’ясовано, що ймовірним джерелом токсикоінфекції, що призвела до летального наслідку, стало вживання паштету м’ясного консервованого домашнього виготовлення.
З метою попередження ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації, зумовленої періодичними випадками ботулізму серед населення, Держсанепідслужба вкотре нагадує основні заходи профілактики цієї небезпечної хвороби.
Розпізнати заражений продукт доволі складно. Адже уражена токсином продукція не має видимих ознак.
В жодному разі не вживайте їжу: – із здутих банок, банок з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою;
– з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах;
– з банок, які зберігаються понад один рік.
Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях. Негайно знищуйте підозрілий продукт без усякого сумніву.
RuporZT
|