Як виконуються судові рішення щодо стягнення заборгованості із виплати зарплати?

Як виконуються судові рішення щодо стягнення заборгованості із виплати зарплати?

02.12 16:29    
Обласна комісія розглянула питання виконання судових рішень щодо стягнення заборгованості із виплати заробітної плати

Як повідомили Інтернет-порталу Рупор Житомира в Прес-службі Житомирської облдержадміністрації, 2 грудня заступник голови облдержадміністрації Микола Черненко провів чергове засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Розглянуто питання виконання судових рішень щодо стягнення заборгованості із виплати заробітної плати.

«За даними обласного управління юстиції – у відділах державної виконавчої служби на виконанні перебуває виконавчих документів про стягнення заборгованості по заробітній платі на суму 9,8 млн.грн., що становить лише 15% від загальної суми заборгованості по області. Але навіть із зазначеної суми фактично стягнуто лише п'яту частину – трошки більше 2 млн.грн. Такий стан справ не може задовольняти ні керівництво облдержадміністрації, ні обласне управління юстиції, ні громадян області, для яких виконання рішень суду про стягнення заборгованої заробітної плати є останньою надією на правовий захист своїх законних прав», - наголосив Микола Черненко.
Найбільші суми боргів із виплати заробітної плати перебувають на виконанні виконавчої служби по ЗАТ «Волинські самоцвіти», ВАТ «Кварцсамоцвіти» Вол.-Волинського району, ТОВ «Аграрій Полісся» Романівського району. Виконання судових рішень сприяло б зменшенню суми заборгованості із виплати заробітної плати майже на 3 млн.грн.
На минулому засіданні обласної комісії головам 8 райдержадміністрацій та 5 міським головам області запропоновано провести спільно з відділом державної виконавчої служби області взаємозвірки виконання заявлених і виконаних позовів підприємств житлово-комунального господарства про стягнення дебіторської заборгованості за спожиті комунальні послуги та надати допомогу керівникам підприємств щодо налагодження претензійно-позовної роботи.
За інформацією Житомирської міської ради однією з причин невиплати заробітної плати працівникам підприємств житлово-комунального господарства міста є наявність дебіторської заборгованості населення, сума якої становить понад 6 млн.грн. До суду подано позовних заяв на суму 3 млн.грн.

За даними щотижневого моніторингу по комунальним підприємствам області сума дебіторської заборгованості становить майже 20 млн.грн. і відповідно у 4 рази перевищує суму боргу із виплати заробітної плати працівникам підприємств.

Комісія вирішила просити головне управління юстиції в області:
активізувати роботу державної виконавчої служби щодо виконання у найкоротші терміни судових рішень по стягненню заборгованості із заробітної плати, а також заборгованості населення за спожиті комунальні послуги;
своєчасно інформувати правоохоронні органи про випадки порушень керівниками підприємств-боржників чинного законодавства, через що ускладнюється виконання судових рішень;
у встановленому порядку (через відповідні судові рішення) заборонити виїзд за кордон керівників підприємств-боржників, які не виконують судові рішення щодо стягнення заборгованості із виплати заробітної плати;
з метою ліквідації кредиторської заборгованості райміськуправлінь праці з компенсаційних виплат постраждалим внаслідок чорнобильської катастрофи і недопущення невикористання зазначених бюджетних коштів, вжити заходів щодо використання у повному обсязі до кінця року коштів, які знаходяться на арештованих рахунках та їх розблокування.
Також, комісія звернулась до управління Державної автоінспекції УМВС України в області з проханням забезпечити своєчасне надання державній виконавчій службі інформації щодо транспортних засобів, які належать підприємствам-боржникам із виплати заробітної плати.

Довідково: За даними головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати впродовж 10 місяців поточного року зросла майже на 13 млн.грн. або на 37% і за станом на 1 листопада становила 47,6 млн.грн. За даними Пенсійного фонду, які є більш реальними, зазначені борги становили 67,4 млн.грн. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року борги із виплати заробітної плати збільшилися вдвічі.



RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати За матеріалами: Рупор Житомира
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:07
В Запоріжжі рятувальники ліквідували пожежу на територі ...
Сьогодні 16:06
СБУ затримала колаборанта, який возив рашистів на ротац ...
Сьогодні 13:10
У Сумах запрацював Центр допомоги врятованим
Сьогодні 13:09
Ворог вдарив по Селидовому, загинула жінка
Сьогодні 13:01
Польські фермери поновили блокування напрямків пунктів ...
Сьогодні 00:01
Верещук зустрілася з українською громадою у Бельгії
Вчора 16:11
Енергетична безпека України — один з ключових пріоритет ...
Вчора 16:09
Івано-Франківський національний медичний університет об ...
Вчора 16:07
Засуджено мешканця Одещини, який перейшов на бік ворога ...
Вчора 16:05
За розстріл цивільного авто під час окупації Київщини з ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення