Житомирські правоохоронці закликають усіх, хто потерпає від будь-яких проявів сімейного насильства, заявляти про це вголос

Житомирські правоохоронці закликають усіх, хто потерпає від будь-яких проявів сімейного насильства, заявляти про це вголос

25.11 16:58    
З 25 листопада по 10 грудня поточного року на території Житомирщини, як і по всій Україні, триває акція «16 днів проти гендерного насильства», спрямована на привернення уваги до проблем насильства в сім’ї, а також активізації діяльності державних структур і громадських організацій щодо запобігання насильству, захисту прав жінок в Україні та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

Обговорення проблеми насильства в сім’ї та заходів щодо попередження таких фактів стало темою «круглого столу», що відбувся 25 листопада в Житомирській обласній держадміністрації. Участь у ньому взяли й працівники Управління превентивної діяльності ГУНП Житомирщини.

Як повідомив в.о. начальника відділу УПД ГУНП в Житомирській області Микола Пархомчук, сьогодні на обліках перебуває майже 2 тисячі осіб, які вчиняють насильство у сім’ях, переважна більшість з них – близько 1,8 тисяч – чоловіки.

Тож, проблема насильства у сім’ях, на жаль, не втрачає актуальності у регіоні. Працівники поліції упродовж поточного року здійснили понад 2,5 тисяч виїздів на родинні конфлікти. В основному це психологічне і фізичне насильство, і найбільше звертаються за допомогою жінки. У результаті за вчинення насильства в сім’ї складено близько 2,6 тисяч адміністративних протоколів, винесено 53 захисних приписи стосовно осіб, які вчинили назване правопорушення повторно.

Також упродовж року правоохоронцями зареєстровано 46 тяжких злочинів, скоєних на території нашої області на сімейно-побутовому ґрунті, серед них убивства та нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Відтак поліція Житомирщини вживає додаткових заходів для попередження злочинних проявів, які виникають у ході розв’язання сімейних конфліктів. До їх проведення залучаються правоохоронці з числа працівників поліції превентивної діяльності, кримінальної поліції та інших підрозділів.

У рамках акції «16 днів проти гендерного насильства» поліцейські проводять власні спеціальні профілактичні операції «Побут» і «Стоп насильству». Ці заходи полягають у постійному контролі за підобліковими особами та проведенні з ними профілактичних бесід.

Водночас поліцейські нагадують жителям Житомирщини, як захистити себе та дітей від домашніх дебоширів. Найперше правило: не мовчати про свої неприємності. Приведені нижче поради, сподіваємося, допоможуть жінкам обрати правильну позицію під час критичних ситуацій та допоможуть врешті її позбутися:
- не намагайтеся відповідати агресією на агресію домашнього дебошира, не підвищуйте на нього голос, не демонструйте свого озлоблення та спробуйте контролювати свій емоційний стан;
- намагайтеся говорити з кривдником максимально спокійно, зрозуміло, чітко передаючи свої почуття і переживання. При цьому ваші жести та міміка не повинні викликати агресії з боку кривдника;
- не мовчіть! Розкажіть про свою проблему рідним, близьким, друзям (людям, яким довіряєте найбільше) та обов’язково зверніться за допомогою до спеціалістів;
- намагайтеся уникати суперечок у ванній кімнаті, на кухні, де є гострі та ріжучі предмети. Якщо суперечки уникнути не вдається, намагайтеся знаходитися в кімнаті так, щоб у разі необхідності можна було би легко вийти;
- домовтеся із своїми сусідами, щоб вони викликали поліцію у випадку, коли почують крик з вашого помешкання;
- заховайте запасні ключі від квартири (машини) так, щоб можна було б взяти їх і швидко покинути помешкання у разі небезпеки. Заздалегідь знайдіть місце, куди зможете піти у разі небезпеки.
- зверніться за допомогою до правоохоронних органів: зателефонуйте за номером 102. У відділку чи відділенні поліції ви отримаєте направлення на проходження судово-медичної експертизи у разі наявності тілесних ушкоджень. Висновок експерта засвідчить ступінь тяжкості нанесених побоїв та стане вагомим доказом у суді.
Не зайвим буде ще раз звернутися до обох конфліктуючих сторін: найкращий спосіб профілактики будь-якого насильства – не принижувати оточуючих за будь-яких обставин. Саме з принижених, слабких, з часом виростають жорстокі, відчайдушні, безрозсудні насильники! І вже якщо ви не хочете появи чи продовження проявів насильства у власній сім’ї – поважайте один одного. Тоді ні в кого з вас не буде потреби доводити свою значимість шляхом приниження інших.

RuporZT


Коментарів: 0 Додати коментар Роздрукувати
Україна Цікавинка Скандали
Сьогодні 16:52
На Львівщині ДБР затримало посадовця, який організував ...
Сьогодні 12:03
На Харківщині затримано інженерів-конструкторів, які хо ...
Сьогодні 11:02
На Запоріжжі викрили злочинне угруповання працівників з ...
Сьогодні 10:59
Стягнуто майже мільярд гривень активів експрезидента АТ ...
Сьогодні 10:59
Ювенальні прокурори поділилися досвідом впровадження мо ...
Сьогодні 10:58
Данія стала першою країною, яка за свій кошт закупить у ...
Сьогодні 10:56
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для упра ...
Сьогодні 10:54
Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війн ...
Сьогодні 10:52
Галущенко про нарощування потужностей ВДЕ: це не тільки ...
Сьогодні 10:50
Свириденко: Німецький бізнес зацікавлений збільшувати і ...
16 квітня 15:58
Трагедія у Житомирі: Під час вивантаження відходів у ку ...
15 квітня 17:28
Прокуратура Житомирщини: арештований товар на майже 800 ...
15 квітня 14:32
ДБР затримало керівника заповідника з Житомирщини
15 квітня 13:32
«Відзначив» свій 17-й день народження жорстоким вбивств ...
15 квітня 10:03
У Житомирі працівниця ліцею привласнила техніки на майж ...
Погода
Опитування
Чи задоволені Ви центральним опаленням у квартирі?
Так, повністю
Так, але хотілось би і краще
Ні
В мене інший вид опалення